Arhiva Comunicate
COMUNICAT

Incendiu în localitatea Moisa
(25.02.2008)

(24.02.2008, orele 09.23)

Detasamentul de Pompieri Falticeni impreuna cu Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta si Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta din localitatea Boroaia, au intervenit cu 3 autospeciale pentru localizarea si stingerea unui incendiu izbucnit la locuinta numitei Georgeta S., din localitatea Moisa.
La sosirea garzii de interventie, incendiul se manifesta la acoperisul cladirii pe o suprafata de 60 mp si o magazie din lemn pe o suprafata de 20 mp, cu pericol de propagare la intreaga locuinta si anexe.
Incendiul a fost lichidat la orele 10.40, in limitele gasite.
Cauza incendiului este in curs de cercetare.
Au ars magazia din lemn pe o suprafata de cca 20 mp, asteriala din lemn a acoperisului din azbociment pe o suprafata de 60 mp. S-a degradat planseul locuintei pe o suprafata de 30 mp.
A fost salvata casa de locuit si bunurile din interiorul acesteia, in valoare de aproximativ 10.000 RON.
Pagube: din primele estimari ale proprietarei, cca 2.000 RON.
Evenimentul nu s-a soldat cu pierderi de vieti omenesti.Accident rutier in localitatea Suceava
(24.02.2008, orele 16.30)

Detasamentul de Pompieri Suceava a intervenit cu o autospeciala de descarcerare si un modul SMURD pentru salvarea a trei persoane implicate intr-un accident rutier dintre un autoturism Dacia, condus de Ilie O.P. si o motocicleta.
La sosirea echipajului de descarcerare cele trei persoane prezentau politraumatisme prin accident rutier. Li s-au acordat primul ajutor medical dupa care au fost transportate la spital pentru investigatii amanuntite.
Interventia s-a incheiat la orele 16.43.
Victime ale accidentului: Stefan I. (17 ani), Marcel Ovidiu C. (17 ani), conducatorul si pasagerul motocicletei si Elena B. (18 ani), pasagera a autoturismului.
Evenimentul nu s-a soldat cu pierderi de vieti omenesti.

COMUNICAT DE PRESA
APEL DE URGENTA
Statistica incendiilor din ultimii ani arata ca in perioada februarie-iulie, în Romania, se inregistreaza cel mai mare numar de arderi necontrolate ca urmare a actiunilor de igienizare a terenurilor de vegetația uscata.
Prognoza Agenției Nationale de Meteorologie prevede pentru urmatoarele trei luni, in special în regiunile sud-estice ale tarii, perioade in care temperaturile maxime vor depași valorile normale (de la 15oC în februarie, la peste 25oC în aprilie).
Din analiza statisticii incendiilor din ultimii trei ani reiese ca, in momentul in care incepe sa se incalzeasca, cel mai frecvent din a doua jumatate a lunii martie, se produce un numar ridicat de incendii la gospodarii ale populatiei, avand drept cauza focul deschis efectuat pentru curatenia de primavara prin distrugerea resturilor menajere, furajere sau a vegetatiei uscate din grădini și curti.
Cazuistica incendiilor arata ca , de cele mai multe ori , cetatenii au efectuat arderea miriștilor, resturilor menajere ori a vegetatiei uscate pe timp de vant ori amplasand gramezile ce urmau a fi distruse prin ardere in apropierea surilor , adaposturilor de animale sau furajelor , ceea ce a condus la propagarea rapida a focului la gospodarii și anexele acestora , arderile producând pagube mari . In anul precedent , pe fondul cronicizarii vitezelor accentuate ale vantului si temperaturilor diurne excesiv de ridicate datorita secetei hidrologice , dar și al nerespectarii de catre unii proprietari de terenuri a legislației in vigoare s-a inregistrat o înrauttaire a situatiei operative privind cresterea numarului de incendii generate prin arderea vegetatiei uscate printre care reamintim doar doua exemple : - accidentul în lant produs în data de 06.07.2007 pe autostrada A2 București – Constanta , soldat cu decesul unei persoane și ranirea altor 12 , din care 5 cu leziuni grave ; - numai in data de 10 spre 11.07.2007 (24 de ore) , la nivel national s-au produs 32 de incendii la locuintele individuale plus anexe și 123 de intervenții la arderi necontrolate de vegetatie uscata. Situatia operativa privind numarul arderilor necontrolate la nivel national este în continua crestere (2005-270 arderi necontrolate ; 2006-330 arderi necontrolate și 2007-1164 arderi necontrolate , acestea din urma reprezentand 44% din numarul incendiilor la nivel de tara ) .
In anul 2007 in judetul Suceava s-au produs un număr de 122 arderi necontrolate la vegetatia uscata reprezentand 22,14% din totalul incendiilor produse , in majoritatea cazurilor acestea punand in pericol fondul forestier , culturile agricole , locuintele și anexele cetatenilor , viata acestora precum și mediul inconjurator.
Facem un apel la toate structurile cu atributii in managementul situatiilor de urgenta privind indeplinirea intocmai a functiilor de sprijin prevazute în HGR 2288/2004 : Agenția de Protectia Mediului Suceava , Comisariatul Județean al Gărzii Naționale de Mediu , I.J. Politie Suceava , I.J. Jandarmi Suceava , I.J. Politia de Frontiera , Directia pentru Agricultura și Dezvoltare Rurala , Directia Silvica Suceava și toate unitatile administrativ teritoriale , pentru:
- asigurarea schimbului de date și informatii privind monitorizarea starilor potential generatoare de situatii de urgenta, intre aceste institutii, in baza protocoalelor de colaborare incheiate și a palnurilor de cooperare intocmite;
- intensificarea acțiunilor comune de prevenire a incendiilor la vegetatia uscata , fondul silvic , popasuri turistice , pensiuni , obiective de cult , locuri cu afluența mare de public , etc;
- informarea și constientizarea populatiei cu privire la conditiile prevazute de lege pentru arderea miristilor , stufului și a vegetatiei ierboase , la riscurile generate de incendierea vegetatiei uscate de pe terenurile agricole , la masurile care se impun in scopul prevenirii acestora , precum și la sanctiunile care se aplica in cazul incalcarii prevederilor legale
Este necesar efortul comun eficient și prompt al tuturor componentelor subsistemului judetean de management al situațiilor de urgenta!


Adjunctul Inspectorului Sef,
Colonel ing.
Gospodaru Mircea

Ofiter informare si relatii publice
Cpt.
Baltaru Dan

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO