Arhiva Comunicate
COMUNICAT

Comunicat de presa 08.11.2010
(08.11.2010)

Misiuni pirotehnice de distrugere si asanare munitie neexplodata
04-05.11.2010

Joi, 4 noiembrie a.c., grupa pirotehnica a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucovina al judetului Suceava a executat o misiune de transport si distrugere controlata a munitiei asanata de pe teritoriul judetului Suceava, in poligonul autorizat din localitatea Copalau, judetul Botosani.
La ora 08:45, echipajul pirotehnic, cu doua autospeciale, a pornit din curtea inspectoratului, fiind insotit de un antemergator de la Serviciul Politiei Rutiere si de un echipaj SMURD, conform procedurilor in astfel de cazuri.
Au fost transoportate si distruse prin explozie un numar de:
- 2 bombe de aruncator si aviatie;
- 19 grenade de mana ofensive si defensive;
- 16 proiectile de artilerie;
- 144 cartuse infanterie;
- 1 focos artielerie.
In total un numar de 182 elemente de munitie provenind din cele doua razboaie mondiale, asanate in ultimele 6 luni, in urma executarii a unui numar de 34 de misiuni de asanare.
S-au folosit 9,8 kilograme de trotil si 10 capse detonante electrice.
Misiunea a fost complexa si riscanta, tinand cont de numarul mare al elementelor de munitie transportate si distruse si s-a desfasurat cu profesionalism, in conditii de maxima securitate, incheindu-se la ora 16:00, fara sa se inregistreze incidente.
La scurt timp dupa revenirea in subunitate, la ora 16.10, echipa pirotehnica, formata din slt. Ilie Sveduneac, m.m. Iulian Pentilescu si plt.maj. Marius Chimiuc, a fost solicitata sa intervina la o misiune de asanare pirotehnica, in localitatea Parhauti, comuna Todiresti, in urma unui apel telefonic, prin intermediul numarului unic de urgenta 112.
Pirotehnistii au intervenit pentru identificarea, ridicarea, transportul si depozitarea unui element de munitie, provenind din cel de-Al Doilea Razboi Mondial.
Munitia se afla in gospodaria lui Ioan P., care a descoperit-o in timp ce executa lucrari pentru canalizare.
Pirotehnistii au securizat zona, evacuand din perimetru familia proprietarului si lucratorii din gospodarie.
In urma cercetarii si detectarii zonei, echipa pirotehnica a identificat si ridicat un proiectil exploziv calibrul 152 mm, echipat cu focos, in perfecta stare de functionare.
Situatia in care s-a desfasurat misiunea a fost complexa, avand un inalt grad de periculozitate deoarece, pe langa faptul ca erau multi oameni in zona, proiectilul se afla la 10 metri distanta de locuinta, orice soc sau manevrare gresita putand declansa un dezastru pe o raza de aproximativ 500 de metri.
Vineri, 5 noiembrie a.c., echipa pirotehnica s-a deplasat, intr-o noua misiune, in localitatea Carlibaba. Un cetatean a descoperit un element de munitie, intr-o zona nelocuita de pe Valea Bistritei, acesta anuntand postul local de Politie.
Ajunsi la fata locului, pirotehnistii au identificat si ridicat un proiectil exploziv calibrul 122 mm, provenind din Primul Razboi Mondial, echipat cu focos si in perfecta stare de functionare.
Echipa pirotehnica a facut un instructaj cu persoanele aflate la fata locului, in ambele misiuni pirotehnice, privind modul de comportare la descoperirea elementelor de munitie.
Munitia a fost transportata in conditii de maxima siguranta, fiind depozitata provizoriu, pana la distrugerea controlata intr-un poligon autorizat.
Misiunile s-au desfasurat cu profesionalism, fara sa se puna in pericol vieti omenesti sau bunuri materiale.

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO