Arhiva Comunicate
COMUNICAT

Comunicat de presa 17.03.2011
(17.03.2011)

Statistica incendiilor inregistrate in ultima perioada denota o crestere a numarului de incendii produse la vegetatia uscata si arderi necontrolate, mai cu seama ca urmare a actiunilor de igienizare a terenurilor agricole sau de efectuare a curateniei de primavara.
Din analiza statisticii incendiilor din ultimii ani reiese ca, in momentul in care incepe sa se incalzeasca, cel mai frecvent din a doua jumatate a lunii martie, se produce un numar ridicat de incendii la gospodarii ale populatiei, avand drept cauza focul deschis, efectuat pentru curatenia de primavara prin distrugerea resturilor menajere, furajere sau a vegetatiei uscate din gradini si curti.
In unele cazuri, activitatile mentionate mai sus se desfasoara in conditii de vant ori fara respectarea distantelor de siguranta fata de constructii, ceea ce poate favoriza propagarea rapida a focului la gospodarii si anexele acestora, inregistrandu-se pagube importante sau chiar victime.
Totodata, au fost inregistrate si situatii in care, pe fondul utilizarii focului deschis pentru curatenia de primavara, s-au generat incendii care s-au propagat la fondul silvic sau la constructii publice (de exemplu, lacasuri de cult). Nu in ultimul rand, odata cu incalzirea vremii, se inregistreaza o afluenta de persoane catre zonele de agrement, mai cu seama din apropierea padurilor, precum si utilizarea focului deschis pentru prepararea hranei, in multe dintre situatii nerespectandu-se conditiile impuse de lege si neasigurandu-se obligatia de stingere a focului dupa terminarea activitatii.
Persoanele fizice si juridice ce desfasoara actiuni de ardere in spatii deschise a miristilor, gunoaielor, deseurilor, precum si a altor materiale combustibile, sunt obligate sa respecte prevederile reglementarilor in domeniu, punand accent pe urmatorul set de masuri de prevenire a incendiilor specifice astfel:
- arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deseurilor si a altor materiale combustibile se face numai pe timp de zi si in conditii de calm atmosferic, in locuri special amenajate ori pe terenuri pregatite, cu luarea masurilor ce se impun pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati, asigurandu-se supravegherea permanenta a arderii, precum si stingerea jarului dupa terminarea activitatii;
- arderea miristilor se face numai dupa luarea masurilor ce se impun pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati, asigurandu-se supravegherea permanenta a arderii;
- arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deseurilor si miristilor se executa numai pe baza permisului de lucru cu foc, dupa ce a fost informat in prealabil serviciul voluntar sau privat pentru situatii de urgenta.
Reamintim, sintetic, ca intre actele normative care reglementeaza aceasta activitate sunt Legea nr. 265/2006 pentru aprobarea O.U.G. nr. 195/22.12.2005 privind protectia mediului, Normele generale de aparare impotriva incendiilor, aprobate prin Ordinul ministrului administratiei si internelor nr. 163/2007, Dispozitiilor generale de aparare impotriva incendiilor pe timpul utilizarii focului deschis la arderea de miristi, vegetatie uscata si resturi vegetale, aprobate prin Ordinul comun al ministrului internelor si reformei administrative si al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 605/579 din 2008 si Ordinul comun al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale si al ministrului mediului si padurilor nr. 30/147 din 2010 pentru aprobarea bunelor conditii agricole si de mediu in Romania.

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO