Arhiva Comunicate
COMUNICAT

Comunicat de presa 01.04.2011
(01.04.2011)

RECOMANDARI PRIVIND PREVENIREA INCENDIILOR LA VEGETATIA USCATA

Pe fondul activitatilor de igienizare a terenurilor agricole si a curateniei de primavara in gospodariile populatiei, in judetul Suceava a crescut alarmant numarul de incendii produse la vegetatia uscata, miristi si litiera, cu posibilitatea dezvoltarii la fondul forestier.
In ultimele 10 zile ale lunii martie 2011 ISU Suceava a intervenit la peste 70 de incendii provocate de arderi necontrolate de vegetatie uscata miristi, litiera si deseuri menajere. Au ars circa 200 hectare de vegetatie uscata si 9 hectare de litiera. Localitatile unde s-au produs cele mai multe incendii la vegetatie uscata sunt: Siret (6), Falticeni (5), Manastirea Humorului (4), Gura Humorului, Scheia si Radaseni (3), Baia, Balcauti, Bunesti, Cacica, Capu Campului, Fantanele, Forasti, Putna si Vicovu de Sus (2) etc.
Cauza principala a evenimentelor o constituie focul deschis si nesupravegheat utilizat pentru distrugerea resturilor menajere, furajerelor sau a vegetatiei uscate din gradini si curti.
In unele cazuri, activitatile mentionate mai sus se desfasoara in conditii de vant ori fara respectarea distantelor de siguranta fata de constructii, ceea ce a favorizeaza propagarea rapida a focului la gospodarii si anexele acestora, inregistrandu-se pagube importante.
Conform legii primarii sunt obligati sa aduca la cunostinta populatiei perioadele in care se interzice arderea miristii, vegetatiei uscate si a resturilor vegetale si sa urmareasca obtinerea permisului de lucru cu focul.
Odata cu venirea primaverii va creste si afluenta de persoane catre zonele de agrement, mai cu seama din apropierea padurilor, precum si utilizarea focului deschis pentru prepararea hranei. Din experienta anilor anteriori, in multe dintre situatii nu se respecta conditiile impuse de lege privind utilizarea focului deschis si obligatia de stingere a focului dupa terminarea activitatii.
Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bucovina al Judetului Suceava revine cu urmatoarele recomandari adresate cetatenilor:
Arderea miristii se face cu respectarea urmatoarelor prevederi generale:
a) conditii meteorologice fara vant;
b) parcelarea miristii in suprafete de maximum 10 ha, prin fasii arate;
c) izolarea zonei de ardere fata de cai de comunicatie, constructii, culturi agricole vecine, instalatii, fond forestier, prin executarea de fasii arate;
d) desfasurarea arderii numai pe timp de zi;
e) asigurarea pana la finalizarea arderii a personalului de supraveghere si stingere a eventualelor incendii;
f) asigurarea pentru suprafete de ardere mai mici de 5 ha a substantelor si mijloacelor de stingere necesare;
g) asigurarea, in cazul suprafetelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apa, a mijloacelor de tractare si a personalului de deservire;
Pe terenurile in panta, arderea miristii se face pornind din partea de sus a pantei.
Arderea vegetatiei uscate si a resturilor vegetale se executa cu respectarea urmatoarelor prevederi generale:
a) conditii meteorologice fara vant;
b) colectarea in gramezi a vegetatiei uscate si a resturilor vegetale in cantitati astfel incat arderea sa poata fi controlata;
c) executarea arderii in zone care sa nu permita propagarea focului la fondul forestier/constructii si sa nu afecteze retelele electrice, de comunicatii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
d) curatarea de vegetatie a suprafetei din jurul fiecarei gramezi pe o distanta de 5 m;
e) desfasurarea arderii numai pe timp de zi;
f) asigurarea mijloacelor si materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
g) supravegherea permanenta a arderii;
h) stingerea totala a focului inainte de parasirea locului arderii;
i) interzicerea acoperirii cu pamant a focarelor.

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO