Arhiva Comunicate
COMUNICAT

Comunicat de presa 12.04.2011
(12.04.2011)

MISIUNI PIROTEHNICE

In seara zilei de 11 aprilie a.c., trei minori (frati), cu varste cuprinse intre 11 si 15 ani, din satul Gainesti, comuna Slatina, au gasit un element de munitie in gradina din spatele gospodariei, unde un tractor efectua lucrari agricole de sezon.
Dupa doua ore, timp in care copiii s-au jucat cu obiectul gasit, l-au adus acasa, iar cel mai mic dintre frati i-a povestit mamei despre cele intamplate.
Femeia, Marioara V., a sunat la numarul unic de urgenta 112, anuntand descoperirea copiilor sai.
Tinand cont ca misiunile de asanare pirotehnica sunt interzise pe timp de noapte, un echipaj de la postul de Politie Slatina a asigurat securizarea zonei pana in dimineata zilei de 12 aprilie a.c.
Marti (12 aprilie a.c.) la ora 8.00, echipa pirotehnica a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucovina al Judetului Suceava, condusa de maistrul militar Iulian Pentilescu, s-a deplasat la fata locului si a constatat ca este vorba despre un proiectil exploziv, calibrul 45 milimetri, in perfecta stare de functionare, provenind din al Doilea Razboi Mondial.
Copiii aflandu-se la scoala, pirotehnistii au solicitat sprijinul directorului Scolii cu clasele I-VIII din Gainesti, pentru a face un instructaj cu intreaga unitate scolara, privind modul de comportare la descoperirea munitiilor de razboi ramase neexplodate.
Dupa incheierea instructajului, un elev a relatat ca si el are cunostinta despre existenta unui element de munitie, aflat in zona numita Obcioara, din localitate.
Militarii s-au deplasat la locul indicat de unde au asanat o bomba exploziva de aruncator, calibrul 82 milimetri, si aceasta in perfecta stare de functionare, provenind din aceeasi perioada ca si proiectilul gasit de cei trei frati cu o seara in urma.
Munitiile au fost transportate in conditii de maxima siguranta si depozitate provizoriu, pana la distrugerea controlata intr-un poligon autorizat.
Misiunea s-a desfasurat cu profesionalism si s-a incheiat la ora 14.15, fara sa fie puse in pericol vieti omenesti sau bunuri materiale.

Profitand de ocazie, facem un nou apel catre populatie, privind modul de comportare in situatiile descoperirii unor elemente de munitie. Astfel, precizam ca sunt interzise:
- atingerea munitiilor cu mana sau cu alte obiecte;
- lovirea sau miscarea munitiilor gasite in pamant sau la suprafata;
- demontarea de la munitii a focoaselor sau a altor elemente componente;
- joaca copiilor cu diferite elemente de munitie;
- ridicarea, transportul si introducerea munitiilor in diferite incaperi sau locuinte.
Populatia trebuie sa cunoasca faptul ca in zonele in care exista sau se presupune existenta unor munitii neexplodate este interzis:
- accesul persoanelor si in special al copiilor;
- executarea de sapaturi manuale sau cu mijloace mecanice;
- executarea unor lucrari funciare;
- circulatia vehiculelor, oamenilor sau animalelor.
Se va anunta imediat autoritatile locale sau Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta prin numarul unic de urgenta 112, la descoperirea sau luarea la cunostinta despre existenta munitiei neexplodata.
Indiferent de starea fizica sau de vechimea elementului de munitie, pericolul ca acesta sa fie activ si sa produca explozie este maxim. Prin urmare, orice operatiune asupra munitiei neexplodate trebuie sa fie executata numai de catre personal specializat, cu respectarea stricta a procedurilor de securitate.

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO