Arhiva Comunicate
COMUNICAT

Buletin informativ 28.04.2011
(28.04.2011)

Asanare si distrugere munitie neexplodata, pe raza localitatii Neagra
(26-27.04.2011)


Grupa pirotehnica a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucovina al judetului Suceava, condusa de lt.col. Cristinel Anton, a intervenit pentru identificarea si distrugerea unor elemente de munitie neexplodata, descoperite pe raza satului Neagra, orasul Brosteni.
In dupa amiaza zilei de marti, 26 aprilie a.c., un grup de tineri aflat la picnic, in zona Valea Negrii, pe malul paraului Neagra, a observat un obiect suspect, asemanator unei munitii de razboi, anuntand apoi despre eveniment la 112.
Pirotehnistii s-au deplasat la fata locului si au constatat ca este vorba despre un proiectil exploziv, calibrul 152 milimetri, in perfecta stare de functionare, provenind din Primul Razboi Mondial.
In urma cercetarii si detectarii amanuntite a zonei, militarii au descoperit ca, in afara proiectilului exploziv gasit de tineri, se mai aflau si alte elemente de munitie.
Dupa lasarea serii, lucrarile au fost sistate, asanarea pirotehnica fiind interzisa pe timpul noptii, iar zona a fost asigurata cu paza de lucratori ai Politiei si Jandarmeriei locale.
A doua zi, grupa pirotehnica s-a deplasat din nou la fata locului, unde a continuat cercetarea zonei, identificand si dezgropand un numar de 146 de proiectile, de diferite tipuri si calibre, de provenienta germana, din Primul Razboi Mondial, majoritatea fiind in perfecta stare de functionare (76 proiectile perforante explozive calibrul 152 milimetri, 29 proiectile explozive calibrul 152 milimetri, 31 proiectile perforante explozive calibrul 105 milimetri, trei proiectile explozive calibrul 122 milimetri si sapte proiectile explozive calibrul 85 milimetri).
Intrucat cantitatea munitiei descoperita era foarte mare si prezenta pericol pentru a fi transportata s-a hotarat executarea lucrarilor de distrugere pe loc, cu aprobarea autoritatilor publice locale. Pentru distrugere s-au folosit 50,4 kilograme de trotil si 12 capse detonante electrice.
Dat fiind ca in urma cu opt ani, intr-o zona apropiata au fost descoperite 235 de proiectile, iar unele din munitiile asanate acum prezentau anumite deformari ale corpurilor, se presupune ca locul a fost folosit ca depozit temporar iar apoi s-a incercat distrugerea acestuia prin explozie, lucru nereusit decat in mica masura, tinand cont ca doar 5% din proiectile erau deformate, restul ramanand intacte.
Misiunea de asanare a fost complexa si riscanta din cauza numarului mare de elemente de munitie, calibrului mare al acestora, efortului fizic necesar pentru manipularea proiectilelor si saparea celor patru gropi destinate distrugerii, in acest sens solicitandu-se sprijinul Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgenta Brosteni, care a actionat cu un utilaj.
Misiunea s-a desfasurat cu profesionalism si s-a incheiat la ora 23.50, fara sa fie puse in pericol vieti omenesti sau bunuri materiale.


Incendiu in municipiul Suceava
(27.04.2011, ora 14.31*)

Detasamentul de pompieri Suceava a intervenit cu doua autospeciale pentru localizarea si stingerea unui incendiu izbucnit la un restaurant-pizzerie, situat pe B-dul George Enescu, din municipiul Suceava.
La sosirea echipajelor, ardeau grasimile de pe masina de gatit, lambriul incaperii si tubulatura de evacuare a hotei, existand posibilitatea de propagare la intregul restaurant.
Incendiul a fost lichidat la ora 15.25.
Au ars grasimile de pe masina de gatit si de pe vase, aproximativ 30 metri patrati de lambriu si tubulatura de evacuare a hotei.
Din primele cercetari a rezultat ca incendiul a izbucnit din cauza flacarii provenita de la grasimile din vasele de pe masina de gatit in functiune, lasata nesupravegheata.
Militarii au salvat restaurantul-pizzerie.
Nu s-au inregistrat victime omenesti.

Incendiu in comuna Dumbraveni
(28.04.2011, ora 03.05*)

Detasamentul de pompieri Suceava, impreuna cu Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta Dumbraveni, a intervenit cu trei autospeciale pentru localizarea si stingerea unui incendiu izbucnit la gospodaria Adelei P., din comuna Dumbraveni.
La sosirea echipajelor, ardeau acoperisul casei de locuit, bucataria de vara, magazia de lemne si adapostul de animale, existand posibilitatea de propagare la intreaga gospodarie.
Incendiul a fost lichidat la ora 06.10.
Au ars acoperisul casei de locuit, pe o suprafata de 65 metri patrati, bucataria de vara si magazia de lemne, pe o suprafata de 36 metri patrati, adapostul de animale, pe o suprafata de 25 metri patrati, bunuri de uz casnic, tamplarie din lemn si circa trei tone lemne de foc. S-au degradat peretii casei de locuit si peretii magaziei si ai adapostului de animale.
Din primele cercetari a rezultat ca incendiul a avut drept cauza fumatul in locuri nepermise.
Pompierii au salvat restul casei de locuit si o magazie.
Nu s-au inregistrat victime omenesti.

* ora anuntarii evenimentului la numarul unic de urgenta 112

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO