Arhiva Comunicate
COMUNICAT

Comunicat de presa 02.02.2012 - Crestere ingrijoratoare a numarului incendiilor provocate de sistemele de incalzire
(02.02.2012)

Incendiile produse in gospodariile populatiei in sezonul rece s-au soldat cu pierderi de vieti omenesti, raniri grave si distrugeri importante de bunuri materiale, afectand in special persoanele in varsta sau singure, si au avut la origine, de cele mai multe ori, neglijenta umana.
In prima luna a acestui an, militarii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucovina al judetului Suceava au avut un total de 431 de interventii din care - 76 la incendii si arderi necontrolate, 278 de interventii SMURD si alte misiuni de monitorizare, deblocare, descarcerare, pirotehnice, indepartare a elementelor de constructie cu pericol de prabusire, asistenta de persoane, patrulari pentru identificarea persoanelor fara adapost pe timpul gerului etc.
Din totalul de 76 de incendii si arderi necontrolate, 48 au avut cauze legate de sistemele de incalzire. Astfel, fata de aceeasi perioada a anului trecut, s-au inregistrat cu 23 de misiuni mai mult pentru astfel de interventii. Si numarul persoanelor care au suferit de pe urma sinistrelor este in crestere, de la un decedat in anul 2011, la doi, anul acesta, situatie similara si in cazul persoanelor ranite.
Aceste incendii au drept cauza, in principal, instalatiile de incalzire improvizate sau cosuri de evacuare a fumului si gazelor amplasate necorespunzator, neizolate termic fata de materialele de constructie combustibile, necuratate si neverificate periodic.
Vrem sa atragem atentia, in special locatarilor blocurilor de locuinte care folosesc sisteme de incalzire alimentate cu combustibil solid, al caror cosuri de evacuare a fumului ies prin acoperisurile cladirilor si sunt amplasate necorespunzator fata de materialele combustibile. Exemple sunt in zona municipiului Campulung Moldovenesc, unde s-au inregistrat doua astfel de interventii in perioada amintita. Misiunile de localizare si lichidare a flacarilor sunt dificile din cauza inaltimii si a faptului ca flacarile se manifesta in interiorul podului. Aceste incendii pun in pericol vietile tuturor celor aflati in apartamente.
O alta cauza de producere a incendiilor, foarte des intalnita in perioada sezonului rece, o constituie exploatarea cu defectiuni sau improvizatii a instalatiilor si echipamentelor electrice. Probabilitatea de izbucnire a incendiilor de la acest gen de instalatii este mai mare deoarece acestea sunt utilizate dupa o perioada de timp mai indelungata, fara a fi verificate si reparate. Cea mai frecventa imprejurare este suprasolicitarea instalatiilor electrice prin racordarea concomitenta a unui numar de consumatori ce depaseste puterea instalata.
O cauza de incendiu importanta, care trebuie sa stea in atentia parintilor, este jocul copiilor cu focul. In scopul prevenirii incendiilor provocate de copii, pe care frigul ii tine acum mai mult pe langa si in casa, incaperile in care exista sobe de incalzit sau gatit, lampi de gatit cu petrol si pentru iluminat in stare de functionare nu vor fi lasate la indemana lor. Copiii nu trebuie lasati sa se joace cu focul (lampi, lumanari, chibrituri, brichete etc.).
In afara acestor cauze, se produc frecvent incendii din cauza cenusei si jarului aruncate fara a fi stinse in loc neamenajat, focului deschis facut ocazional in gospodarii, fumatului in locuri cu pericol de incendiu, din cauza folosirii unor mijloace de iluminat cu flacara in mod neadecvat si, chiar daca a trecut perioada sarbatorilor, a afumatorilor improvizate ori utilizate necorespunzator.
Si, nu in cele din urma, cauzele de incendiu produse in atelierele de productie care, in mod frecvent in aceasta perioada, au la baza folosirea unor mijloace si instalatii de incalzire improvizate, neverificate, suprasolicitate si folosite fara sa fie supravegheate de personal instruit si calificat.
Prioritar este ca fiecare cetatean sa constientizeze importanta respectarii masurilor de prevenire si stingere a incendiilor, in scopul protejarii vietii membrilor familiei sale precum si a bunurilor pe care le detine.

Purtator de cuvant,
Plt.maj. Alin Galeata

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO