Arhiva Comunicate
COMUNICAT

Comunicat de presa 27.02.2012
(27.02.2012)

ZIUA PROTECTIEI CIVILE - 28 FEBRUARIE

La 28 februarie 2012, se implinesc 79 de ani de la emiterea Inaltului Decret Regal nr. 468/1933, prin care regele Carol al II-lea aproba Regulamentul Apararii Pasive, consfintind aparitia primelor structuri cu atributii de protectie civila in tara noastra.
Pe timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, acestea au functionat in cadrul Ministerului Aerului si Marinei, sub denumirea de Comandamentul Apararii Pasive, dupa 1945 si pe toata durata razboiului rece, in cadrul Ministerului Fortelor Armate, iar mai apoi la Ministerul Apararii Nationale. Din decembrie 2004, Protectia Civila din Romania functioneaza ca structura a Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta - institutie aflata in subordinea Ministerului Administratiei si Internelor, integratoare si coordonatoare la nivel national a institutiilor cu atributii in domeniul managementului situatiilor de urgenta.
Sub orice forma si in orice institutie si-au desfasurat activitatea, cadrele de protectie civila si-au facut mereu datoria, acolo unde semenii nostri au fost in suferinta, intervenind pentru salvarea vietii oamenilor si a bunurilor din calea dezastrelor.
Jertfele inaintasilor, in anii deosebit de grei ai celor doua conflagratii mondiale s-au facut remarcate prin numeroasele actiuni intreprinse pentru salvarea persoanelor aflate sub ruine, inlaturarea bombelor ramase neexplodate din perimetrele locuite, asigurarea cu alimente si apa a populatiei din zonele care suferisera mari distrugeri, sunt doar cateva din misiunile de lupta, pentru a caror exemplara indeplinire lucratorii apararii pasive n-au pregetat sa infrunte primejdii si riscuri. Au urmat inundatii catastrofale, cutremurul devastator din 4 martie 1977, accidente tehnologice, alunecari de teren si alte imprejurari in care interventia lor a fost determinanta.
Aceasta zi constituie o binemeritata recunoastere a efortului profesional depus de cei care s-au aflat, precum si de cei care sunt astazi, permanent si neconditionat, la datorie, pentru a apara viata semenilor, pentru a salva bunurile materiale si valorile de patrimoniu.
Totusi, desi sarbatorim 79 de ani de la intemeierea acestui serviciu comunitar, protectia civila mai are un drum lung de parcurs. Societatea, prin exploatarea iresponsabila a resurselor, prin evolutia tehnologiei si setea de afirmare, lanseaza zilnic provocari neasteptate cu care autoritatile trebuie sa se confrunte.
In acest context, noul slogan al personalului Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta sub care isi desfasoara activitatea, este: sa gandim impreuna la ceea ce inseamna o echipa, unde
conteaza: sa-ti pese - asa incepe:
sa vrei - asa pornesti,
sa lupti - asa construiesti.
sa crezi - asa rezisti:
sa invingi - asa reusesti,
sa speri - asa continui.
sa simti - asa te bucuri!
O populatie bine pregatita va fi mai putin luata prin surprindere de un eveniment inopinat, va actiona cu mai multa precizie si promptitudine si va reveni mai repede la starea de normalitate. Oamenii sunt resursa cea mai de pret a unei tari si valoreaza mai mult decat terenul si bunurile materiale la un loc. Oamenii sunt cei care reconstruiesc teritoriul afectat si de aceea este important ca acestia sa se simta in siguranta. Informarea si executarea corecta a exercitiilor de protectie civila duce la reducerea starii de teama, nesiguranta si panica a oamenilor, in cazul unei situatii de urgenta, si creste increderea si respectul fata de autoritati.
In concluzie, putem afirma ca indiferent de mijloacele si fortele avut la dispozitie, de-a lungul anilor, protectia civila si-a concentrat si va continua sa isi concentreze eforturile si resursele pentru a constientiza, instrui si apara populatia.Inspector sef,
Col. Ion BURLUI

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO