Arhiva Comunicate
COMUNICAT

Buletin informativ 24.03.2012
(24.03.2012)

24 de ore de foc pentru pompierii suceveni
(23.03.2012, ora 08:00 - 24.03.2012, ora 8.00)

In ultimele 24 de ore, pompierii suceveni au fost solicitati sa intervina la 42 de evenimente. Dintre acestea, 22 au fost interventii pentru localizarea si lichidarea flacarilor izbucnite la vegetatie uscata, in diferite zone ale judetului Suceava. In urma acestor incendii, doar in ultimele 24 de ore, au ars peste 160 hectare de vegetatie uscata, 4,5 hectare de litiera, 35 pomi fructiferi, un adapost de animale, 6,5 tone de fan, trei fanare si circa 540 metri liniari gard din lemn.
Echipaje ale pompierilor au executat si misiuni de monitorizare a raurilor Moldova si Bistrita, pe raza localitatilor Fundul Moldovei, Breaza, Carlibaba si Calinesti (Dorna Arini). In ultima locatie, erau formate zapoare de gheata pe o lungime de aproximativ 4 Km, in zona Rusca - Calinesti, care blocau cursul raului Bistrita, punand in pericol mai multe gospodarii. Echipa pirotehnica a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucovina al judetului Suceava, aflata la fata locului, a dinamitat zapoarele de gheata, eliberand cursul raului, pericolul de inundare fiind indepartat.
Un echipaj al Detasamentului de pompieri Vatra Dornei a intervenit ieri seara, in jurul orei 19:50 (ora anuntului pe 112), pentru salvarea unor persoane ramase inzapezite, intre localitatile Glodu si Bilbor (comuna Panaci), in pasul Vamanu. Militarii dorneni au deszapezit un autoturism, marca BMW, proprietatea lui Laurentiu L. (21 ani), din municipiul Oradea. In masina se mai aflau Claudiu P. (22 ani), din Craiova, si Adina B. (21 ani), din Bucuresti. Cei trei nu au avut nevoie de ingrijiri medicale.
Unul dintre incendiile la care au intervenit pompierii suceveni, in ultimele 24 de ore, a fost urmare unui accident rutier produs pe raza localitatii Dumbrava, comuna Horodniceni. Evenimentul a fost anuntat pe 112 la ora 0:53, iar pompierii Detasamentului Falticeni au localizat si lichidat flacarile care au cuprins un autoturism, marca Mercedes. Acesta era rasturnat pe cupola, inafara partii carosabile, in urma coliziunii cu un cap de pod. Masina a ars in proportie de 90%, incendiul fiind anuntat cu intarziere de catre sofer, Tiberiu T., deoarece telefonul mobil i se descarcase, el fiind nevoit sa se deplaseze pe jos pana la postul local de Politie, pentru a anunta evenimentul. Din fericire, nu s-au inregistrat victime omenesti.
Un incendiu puternic a fost anuntat prin 112, la Dispeceratul pompierilor suceveni, in aceasta dimineata (24 martie a.c.), la ora 2:50, in comuna Vicovu de Jos.
Grupa operativa a I.S.U. Bucovina - Suceava, Detasamentul de pompieri Radauti si Garzile de interventie Vicovu de Sus si Siret, impreuna cu Serviciile Voluntare pentru Situatii de Urgenta ale localitatilor Galanesti, Bilca si Vicovu de Jos, au intervenit cu sapte autospeciale si o ambulanta SMURD pentru localizarea si lichidarea incendiului.
La sosirea militarilor, ardeau doua gospodarii, apartinand lui Victor U. Si Vasile U., existand pericolul de propagare a flacarilor la doua locuinte invecinate.
Lui Victor U. i-au ars casa, pe o suprafata de 80 mp, doua anexe, pe o suprafata de 60 mp, adapostul de animale, pe o suprafata de 110 mp, bunuri casnice si electrocasnice, acte personale si altele. Celuilalt proprietar, Vasile U., i-au ars casa, pe o suprafata de 120 mp, anexe, pe o suprafata de 40 mp, adapostul de animale, pe o suprafata de 120 mp, si documente personale. Flacarile au afectat instalatiile electrice din apropierea incendiului.
Constantin C., in varsta de 42 de ani, vecinul lui Victor U., a suferit arsuri de gradul I si II la nivelul bratelor, fiind transportat la spital cu o ambulanta S.A.J. Unul dintre cei afectati de incendiu, Vasile U., in varsta de 67 de ani, a avut un atac de panica, fiindu-i acordat primul ajutor medical de catre echipajul SMURD. Barbatul a refuzat transportul la spital.
Din primele cercetari, incendiul a izbucnit prin efect termic al curentului electric, din cauza unui cablu electric suprasolicitat.
Pompierii au salvat cele doua case invecinate. S-au mai salvat o vaca, doi vitei, un cal si 17 pasari de curte.
Misiunea militarilor s-a incheiat la ora 9:05.


Purtator de cuvant,
Plt.maj. Alin Galeata

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO