Arhiva Comunicate
COMUNICAT

Buletin informativ 30.04.2012
(30.04.2012)

Incendii de vegetatie uscata
(27-30.04.2012)

Pompierii militari ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucovina al judetului Suceava au intervenit in cursul acestui sfarsit de saptamana pentru localizarea si lichidarea unor incendii de vegetatie uscata, izbucnite in diferite locatii din judet.
Pompierii au stins flacarile de pe suprafate totale de peste 40 de hectare de vegetatie uscata, pasuni impadurite si resturi de exploatare forestiera.
Duminica dupa-amiaza, Grupa operativa a I.S.U. Bucovina Suceava, condusa de inspectorul sef, colonelul Ion Burlui, Detasamentele de pompieri Vatra Dornei si Campulung Moldovenesc si Garda de interventie Gura Humorului, impreuna cu lucratori ai Directiei Silvice Suceava, jandarmi, politisti, militari de la unitatea militara de vanatori de munte din Vatra Dornei si lucratori ai Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgenta Vatra Dornei (400 de persoane), au intervenit pentru localizarea si lichidarea unui incendiu izbucnit in municipiul Vatra Dornei, pe Dealul Barnarel.
La fata locului au fost prezenti si prefectul judetului Suceava, Sorin Arcadie Popescu, in calitate de sef al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, directorul general al Regiei Nationale a Padurilor, Valerian Solovastru, si directorul Directiei Silvice Suceava, Mihai Mihetiu.
La sosirea echipajelor, ardeau o parcela de plantatie, apartinand Consiliului local Vatra Dornei, si o parcela cu material lemnos, apartinand Ocolului Silvic Vatra Dornei, existand pericolul de propagare a flacarilor la fondul forestier aflat in imediata apropiere.
Dezvoltarea rapida a incendiului a fost favorizata de vantul puternic si de cantitatea mare de resturi de exploatare care erau foarte uscate.
S-a intervenit cu sapte TAF-uri, 30 de drujbe, 20 de motopompe si mijloace de prima interventie.
Au ars aproximativ 30 de hectare de resturi de exploatare si litiera din fondul forestier.
Incendiul a izbucnit din cauza unui foc deschis in spatii deschise.
Luni, la ora transmiterii buletinului informativ, sute de pompieri si lucratori ai Directiei Silvice supravegheaza in continuare zona, actionand pentru lichidarea ultimelor focare care se manifesta la cioatele ramase din resturile de exploatare forestiera. Cu ajutorul motopompelor se aduce apa din toate sursele identificate in zona si se lucreaza pana la lichidarea totala a incendiului si indepartarea oricarui pericol de reizbucnire a flacarilor.
Pompierii dorneni au intervenit si vineri si au lichidat un incendiu de vegetatie uscata care s-a manifestat pe o suprafata de doua hectare, in satul Valea Stanii, comuna Carlibaba. Au ars resturi de exploatare forestiera si vegetatie uscata, militarii oprind flacarile inainte ca acestea sa cuprinda padurea din vecinatate.
Sambata, Garda de interventie Gura Humorului a salvat fondul forestier din orasul Frasin, stingand un incendiu de vegetatie uscata care a ars pe o suprafata de cinci hectare.
Si Detasamentele de pompieri Suceava si Falticeni au stins cate un incendiu de vegetatie uscata in comuna Scheia, de pe o suprafata de un hectar, si in municipiul Falticeni, unde a ars vegetatia uscata de pe o suprafata de aproximativ doua hectare.
Misiunile pompierilor militari s-au incheiat fara probleme deosebite, fiind salvate bunuri gospodaresti si fondurile forestiere aflate in pericol.

Incendiu in comuna Fundu Moldovei
(27.04.2012, ora anuntarii la 112 - 17:51)

Detasamentul de pompieri Campulung Moldovenesc, impreuna cu Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta Fundu Moldovei, a intervenit cu doua autospeciale si o ambulanta SMURD pentru localizarea si lichidarea unui incendiu izbucnit la gospodaria lui C.D., din comuna Fundu Moldovei.
La sosirea echipajelor, ardea coperisul casei de locuit, construit din lemn si acoperit cu sindrila, existand pericolul de propagare a flacarilor la intreaga locuinta.
Au ars aproximativ sase metri patrati din acoperisul casei, degradandu-se elemente de constructie.
Pe timpul interventiei, proprietarul, in varsta de 59 de ani, a decedat. Acesta era cunoscut cu afectiuni cardiace anterioare si, in ciuda manevrelor de resuscitare efectuate de catre echipajul SMURD, nu s-a mai putut face nimic.
Incendiul a fost lichidat la ora 18:55.
Din primele cercetari, a rezultat ca incendiul a izbucnit prin efect termic din cauza unui burlan de evacuare a fumului neprotejat corespunzator fata de materialele combustibile.
Pompierii au salvat casa de locuit.


Incendiu in localitatea Poieni
(29.04.2012, ora anuntarii la 112 - 10:35)

Detasamentul de pompieri Falticeni, impreuna cu Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta Udesti, a intervenit cu trei autospeciale pentru localizarea si lichidarea unui incendiu izbucnit la gospodaria lui Constantin I., din satul Poieni, comuna Udesti.
La sosirea echipajelor, ardeau acoperisul casei si o anexa, existand pericolul de propagare a flacarilor la intreaga gospodarie.
Au ars anexa, pe o suprafata de 20 mp, si circa 70 mp din acoperisul locuintei. S-au degradat peretii portanti ai casei si obiecte de mobilier.
Incendiul a fost lichidat la ora 12:05.
Din primele cercetari, a rezultat ca incendiul a izbucnit din cauza unui scurtcircuit produs la un cablu electric defect (imbatranit).
Pompierii au salvat restul locuintei si al anexelor gospodaresti.
Nu s-a inregistrat victime omenesti.

Recuperare cadavru in localitatea Dolhestii Mici
(29.04.2012, ora anuntarii la 112 - 10:39)

Detasamentul de pompieri Falticeni a intervenit pentru recuperarea unui cadavru observat intr-un rau, pe raza satului Dolhestii Mici, comuna Dolhesti.
Sositi la fata locului, pompierii au observat in apropiere de malul stang al Somuzului Mare, la circa 600 de metri distanta de DJ 608, trupul unei persoane de sex feminin, a carei imbracaminte era agatata intr-o radacina de salcie.
Militarii au recuperat trupul neinsufletit, identificat in persoana E.M. (77 ani), si l-au predat lucratorilor de la medicina legala.
Misiunea pompierilor s-a incheiat la ora 11:35.

Incendiu in comuna Manastirea Humorului
(29.04.2012, ora anuntarii la 112 - 21:56)

Garda de interventie Gura Humorului, impreuna cu Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta Manastirea Humorului, a intervenit cu trei autospeciale si o motopompa pentru localizarea si lichidarea unui incendiu izbucnit in comuna Manastirea Humorului.
La sosirea pompierilor, ardeau un adapost de animale si acoperisul casei apartinand Teodorei C, si o anexa a lui Liviu M., existand pericolul de propagare a flacarilor la alte doua gospodarii.
Teodorei C. i-au ars adapostul de animale, pe o suprafata de 60 mp, si acoperisul casei, pe o suprafata de 80 mp. Anexa apartinand lui Liviu M. a ars pe o suprafata de 40 mp. Flacarile au degradat, pe suprafete mici, acoperisul casei lui Liviu M. si pe cel al locuintei lui Mihai C.
Incendiul a fost lichidat la ora 1:20.
Din primele cercetari, a rezultat ca incendiul a izbucnit din cauza folosirii intentionate a sursei de aprindere pentru a genera incendiul.
Pompierii au salvat trei case de locuit si alte anexe gospodaresti.
Din fericire, nu s-a inregistrat victime omenesti.


Compartiment Informare si Relatii Publice
Plt.maj.
Alin Galeata

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO