Arhiva Comunicate
COMUNICAT

Buletin informativ 17.05.2012
(17.05.2012)

Record de munitie asanata pe teritoriul judetului Suceava
(15-16.05.2012)
Luni, 14 mai a.c, in jurul orei 19:15, Dispeceratul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucovina al judetului Suceava, a fost instiintat de catre Politia orasului Brosteni despre descoperirea unor elemente de munitie in Valea Negrii, intre localitatile Neagra si Dirmoxa.
Pe pasunea denumita Cerbu, politistii au gasit 64 de proiectile care erau dezgropate pe jumatate, in urma ploilor torentiale. Locul a fost izolat si s-a asigurat paza munitiei pana la sosirea pirotehnistilor.
Marti dimineata, echipa pirotehnica a I.S.U. Suceava, condusa de colonelul Cristinel Anton si compusa din locotenentul Ilie Sveduneac, maistrul militar Iulian Pentilescu si plutonierul major Marius Chimiuc, s-a deplasat in locatia indicata.
Dupa cercetarea si detectarea zonei, au fost gasite, in total, 1304 proiectile de artilerie (1157 proiectile explozive calibrul 76 mm, 134 proiectile explozive calibrul 100 mm si 13 proiectile perforant-explozive calibrul 25 mm), provenind din Primul Razboi Mondial, multe dintre aceste munitii fiind in perfecta stare de functionare.
Statistic, s-a stabilit un nou record privind numarul de elemente de munitie asanat pe raza judetului Suceava, intr-o singura misiune.
Cu ajutorul unui buldoexcavator, pus la dispozitie de Primaria Brosteni, s-au sapat patru gropi, in care a fost pregatita munitia pentru distrugere. Din cauza numarului ridicat de proiectile, lucrarile de distrugere au fost efectuate pe parcursul a doua zile, paza pe timpul noptii fiind asigurata de catre politisti si jandarmi.
Dat fiind faptul ca zona a fost folosita, se pare, ca depozit de munitie, nu se exclude posibilitatea ca astfel de elemente sa mai existe. In Valea Negrii, incepand din anul 2003, in urma a patru misiuni de asanare, au fost descoperite 1890 de proiectile, aria cautarilor desfasurandu-se pe o suprafata de aproximativ trei hectare.
In acest sens, pirotehnistii au instruit autoritatile locale pentru a avertiza populatia in cazul in care va mai descoperi alte elemente de munitie, privind masurile de siguranta si modul de comportare in astfel de situatii.
Dupa incheierea misiunii de asanare si distrugere a munitiei din Valea Negrii, echipa pirotehnica a mai efectuat doua asanari, ridicand o bomba exploziva de aruncator calibrul 120 mm, din curtea unui cetatean din comuna Pojorata, si un proiectil exploziv calibrul 76 mm, gasit intr-un sant de pe raza localitatii Dornesti.
Operatiunile desfasurate au fost complexe si cu un grad ridicat de periculozitate. Ele au fost executate cu profesionalism fara sa fie puse in pericol vieti omenesti sau bunuri materiale.

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bucovina al judetului Suceava face un nou apel catre populatie, privind modul de comportare in situatiile descoperirii unor elemente de munitie.
Sunt interzise:
- atingerea munitiilor cu mana sau cu alte obiecte;
- lovirea sau miscarea munitiilor gasite in pamant sau la suprafata;
- demontarea de la munitii a focoaselor sau a altor elemente componente;
- joaca copiilor cu diferite elemente de munitie;
- ridicarea, transportul si introducerea munitiilor in diferite incaperi sau locuinte.
Populatia trebuie sa cunoasca faptul ca in zonele in care exista sau se presupune existenta unor munitii neexplodate este interzis:
- accesul persoanelor si in special al copiilor;
- executarea de sapaturi manuale sau cu mijloace mecanice;
- executarea unor lucrari funciare;
- circulatia vehiculelor, oamenilor sau animalelor.
Se va anunta imediat autoritatile locale sau Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta prin numarul unic de urgenta 112, la descoperirea sau luarea la cunostinta despre existenta munitiei neexplodata.
Indiferent de starea fizica sau de vechimea elementului de munitie, pericolul ca acesta sa fie activ si sa produca explozie este maxim. Prin urmare, orice operatiune asupra munitiei neexplodate trebuie sa fie executata numai de catre personal specializat, cu respectarea stricta a procedurilor de securitate.


Compartiment Informare si Relatii Publice
Plt.maj.
Alin Galeata

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO