Arhiva Comunicate
COMUNICAT

Buletin informativ 23.09.2012
(23.09.2012)

Sfarsit de saptamana incarcat pentru pompierii militari de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bucovina al judetului Suceava. Astfel, pompierii au intervenit pentru localizarea si lichidarea a numai putin de opt incendii, izbucnite la diferite locatii din intreg judetul. Dintre acestea, patru au avut drept cauza probabila jar sau scantei la cosuri de fum necuratate.
Vineri 21 septembrie, la ora 10.07, pompierii militari de la Garda de interventie Vicovu de Sus au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o bucatarie de vara, in comuna Straja. Sositi la locul interventiei, pompierii au constatat ca bucataria ardea cu flacara pe o suprafata de aproximativ 30 mp, existand pericol de propagare la locuinta, anexe si la o gospodarie invecinata. In ajutorul pompierilor militari a venit si un echipaj de la SVSU Straja. Au ars obiecte de mobilier, bunuri electrocasnice si materiale textile. S-au degradat peretii si tavanul bucatariei pe o suprafata de aproximativ 70 mp, 3 masini de cusut si doua televizoare. Cauza probabila de incendiu a fost efectul termic al unui conductor electric defect. Nu s-au inregistrat victime.
Un alt tip de incendiu s-a produs in orasul Gura Humorului, la ora 17.35. Pompierii militari s-au deplasat pe strada General Grigorescu pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un transformator electric. Dupa intreruperea curentului electric, pompierii au lichidat incendiul care se manifesta la cablurile electrice care alimentau transformatorul. Cauza probabila de incendiu a fost scurtcircuit produs la transformatorul electric.
O interventie mai deosebita a avut loc in localitatea Brodina, aproape de miezul noptii. Militarii de la Garda de interventie Vicovu de Sus au fost alertati cu privire la faptul ca in localitatea Brodina, a izbucnit un incendiu la o constructie din lemn, acoperita cu sindrila de lemn, cu pericol de propagare la o gospodarie si la fondul forestier. Din cauza drumului impracticabil pentru autospecialele pompierilor, acestia au fost nevoiti sa parcurga pe jos aproximativ 3 km pana la locul interventiei, cu mijloace de prima interventie: topoare, lopeti si batatoare. A ars intreaga constructie, dupa sase ore pompierii reusind sa limiteze extinderea flacarilor la intreaga gospodarie si la fondul forestier. Cauza probabila de incendiu a fost jar sau scantei de la o soba amplasata necorespunzator.
Un alt incendiu s-a produs in orasul Solca, pompierii militari din localitate intervenind la ora 13.17 pentru stingerea unui incendiu la un cos de fum. La locul interventiei ardeau depunerile de funingine din interiorul cosului de evacuare a fumului, cu pericol de propagare la acoperisui cladirii. Pompierii au reusit sa limiteze efectul incendiului, mentinandu-l in limitele gasite.
La un incendiu asemanator au intervenit si pompierii de la Detasamentul Suceava, izbucnit la un cos de fum de la o locuinta din Costana, in jurul orei 14, pompierii de la Garda de interventie Solca, in localitatea Cajvana la ora 19.43 si pompierii de la Detasamentul Falticeni in satul Arghira, comuna Preutesti, la ora 22. Toate aceste incendii au avut drept cauze jar sau scantei de la un cos de fum necuratat.
Odata cu inceperea sezonului rece, reamintim locuitorilor judetului care detin sobe sau centrale pentru incalzire, sa intretina periodic cosurile de evacuare a gazelor provenite din arderea diferitelor tipuri de combustibil, pentru a preveni producerea de incendii care au un efect negativ asupra cetatenilor.
Ziua de sambata a fost marcata de un eveniment nedorit, la ora 10.42, in orasul Vatra Dornei. Pompierii militari de la Detasamentul Vatra Dornei, au intervenit pentru localizarea si stingerea unui incendiu izbucnit la o magazie de lemne, construita din lemn, acoperita cu carton asfaltat, cu pericol de propagare la intreaga gospodarie si la o locuinta invecinata. Pompierii au reusit stingerea incendiului salvand casa de locuit P+2 si locuinta din vecinatate. Au ars magazia de lemne pe o suprafata de 60 mp si 6 mc lemn de foc. Cauza probabila de incendiu a fost efectul termic de la un sistem de gatit amplasat necorespunzator. In niciunul din cazuri nu s-au inregistrat victime.Compartiment Informare si Relatii Publice
Plt.maj.
Morosanu Dan

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO