Arhiva Comunicate
COMUNICAT

Comunicat de presa 26.02.2013
(26.02.2013)

Joi, 28 februarie, se implinesc 80 de ani de la infiintarea - prin inaltul Decret Regal nr. 468/28februarie 1933, a Apararii Pasive - Protectia Civila, in titulatura actuala.
Organizarea acestei institutii a izvorat din analiza campaniilor din primul Razboi Mondial, cand s-au luat unele masuri de pregatire a populatiei civile, in scopul limitarii numarului victimelor in viitoarele atacuri din aer.
Pe baza invatamintelor din campania 1917-1918, in Romania s-au stabilit bazele teoretice si practice ale organizarii si functionarii Apararii Pasive. Spre deosebire de primul Razboi Mondial - cand autoritatile de stat nu prevazusera si nu luasera masuri eficiente in legatura cu protectia populatiei civile si a valorilor materiale si culturale, in cea de a doua conflagratie mondiala Romania a fost mai bine pusa la punct din acest punct de vedere. Teritoriul romanesc a detinut tristul record de a fi fost bombardat succesiv de aviatia sovietica, engleza, americana, germana si ungara. Trecerea, in 1933, a sarcinilor de aparare pasiva de la MApN la MI s-a facut considerandu-se oportun ca armata sa fie degrevata de acele atributii care, in conditiile date, trebuiau dimensionate la proportii de masa si asigurate cu personal care are legaturi directe cu populatia civila.
Dupa 2004, in noua realitate economico-sociala si politica, obligatiile asumate de Romania in plan international prin intrarea in NATO si ulterior prin aderarea la UE au impus, la 01.01.2005, infiintarea serviciilor publice comunitare pentru situatii de urgenta, prin reorganizarea Comandamentului Pompierilor Militari si Inspectoratul General de Protectie civila.
In prezent specialistii din domeniul situatiilor de urgenta isi desfasoara activitatea in structurile Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, se identifica permanent cu interesul si nevoile cetatenilor, isi fac datoria cu responsabilitate si devotament.
Avem convingerea ca si in viitor ne vom indeplini cu profesionalism toate misiunile si vom actiona in spiritul respectului fata de cetatean dovedind aceeasi daruire si spirit de sacrificiu.

Cu prilejul aniversarii ZILEI PROTECTIEI CIVILE, joi, 28 februarie, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Bucovina” al judetului Suceava organizeaza „Ziua Portilor Deschise”, eveniment ce se va desfasura in toate subunitatile de pompieri din judet intre orele 9.30-14.00, unde vor fi prezentate mijloacele de interventie in cazuri specifice situatiilor de protectie civila si modul de folosire a acestora.Compartiment Informare si Relatii Publice
plt.maj.
Morosanu Dan
tel. 0747051950

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO