Arhiva Comunicate
COMUNICAT

Lacul de acumulare Lipoveni isi cere, din nou, tributul in vieti omenesti - 11.07.2013
(11.07.2013)

Ieri, la ora 18, Grupa operativa a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucovina al judetului Suceava si doua echipaje de salvatori de la Detasamentul Suceava, au intervenit in urma apelului pe 112, ce anunta despre disparitia sub apele lacului Lipoveni a unui tanar in varsta de 17 ani.
Cautarile au inceput cu barca pneumatica si cu accesoriile specifice acestui tip de misiune, dupa care, cu ajutorul unui sonar (un aparat destinat descoperirii si determinarii de la suprafata a obiectelor aflate sub apa) s-a limitat zona in care s-ar fi putut afla trupul tanarului.
Misiunea s-a desfasurat pana la miezul noptii, iar pentru vizibilitate s-a folosit un balon special de iluminat.
La solicitarea colonelului Dan Hoffman s-a luat hotararea ca un echipaj de scafandri de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Mihail Grigore Sturdza al judetului Iasi sa vina in sprijinul colegilor suceveni.
Astazi, misiunea s-a reluat la prima ora. Pompierii au marcat perimetrul indicat de martorii care au vazut ultima oara victima, dar si in care au fost semnalate modificari semnificative pe sonar. Dupa ce au facut toate pregatirile necesare, scafandrii au inceput cautarile din apropierea malului spre largul apei. Trupul lui I.M. a fost reperat, dupa circa jumatate de ora, la o distanta de aproximativ 15 metri de dig. Dupa ce a fost scos pe uscat, a fost predat organelor abilitate.
Prin intermediul dumneavoastra, readucem la cunostinta populatiei cateva reguli ce trebuie respectate la scaldat, cu scopul de a evita pe viitor astfel de tragedii.
In primul rand, scaldatul trebuie facut doar in locuri special amenajate. Este bine sa nu va aventurati sa va scaldati, daca nu inotati bine ori nu aveti deprinderile necesare sau sa evitati inotul solitar, fara a avea alte persoane prin apropiere.
De asemenea, este interzis sa inotati in stare de ebrietate sau pe timp de noapte si e de preferat sa evitati folosirea saltelelor cu aer, a camerelor de cauciuc sau a scandurilor.
Pentru ca tragediile cele mai mari sunt atunci cand copiii se ineaca, parintii trebuie sa supravegheze in permanenta comportamentul lor langa si in apa. Sa nu-i lase nicio clipa singuri.
Nu in ultimul rand, recomandam sa evitati scaldatul in zone in care, anterior, stiti ca s-au mai produs incidente, ultimul exemplu, al lacului de acumulare de la Lipoveni, fiind cel mai concludent in acest sens.

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO