Arhiva Comunicate
COMUNICAT

Comunicat de presa 04.11.2013 Misiuni Pirotehnice
(04.11.2013)

Munitia de razboi ramasa pe teritoriul judetului Suceava din perioada celor doua Razboaie Mondiale continua sa fie descoperita.
Proiectile, bombe, grenade, cartuse de infanterie si alte elemente de munitie, marea majoritate active, sunt gasite cu ocazia lucrarilor agricole sau de constructie, atunci cand apele involburate spala malurile unor cursuri de rauri sau chiar la taierea arborilor (proiectile ramase in trunchi dupa ce au fost lansate).
Echipa pirotehnica a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucovina al judetului Suceava, in componenta careia se regasesc locotenentul Ilie Sveduneac (ofiter coordonator), maistrul militar Iulian Pentilescu (seful echipei), plutonierul adjutant Marius Chimiuc si plutonierul major Ovidiu Dedeaga, a efectuat, in ultimele 10 luni, 64 de misiuni de asanare si patru de distrugere a munitiilor ramase neexplodate. Una dintre cele mai dificile interventii a fost chiar in luna octombrie, pe raza orasului Salcea, de unde s-au asanat peste 100 de elemente de munitie, iar ultima misiune de distrugere a avut loc vineri, 1 noiembrie a.c., la poligonul Bogata, din comuna Baia.
Pana in prezent, in acest an, au fost asanate peste 1.200 de elemente de munitie de diferite calibre, din care 119 proiectile artilerie, 104 bombe de aviatie, noua bombe explozive de aruncator, 33 de grenade de mana, 853 cartuse infanterie, cinci mine antipersonal, 71 focoase artilerie si 10 alte componente. Toata munitia asanata a fost distrusa in poligoanele specializate.
Un lucru ingrijorator este acela ca avertismentele specialistilor pirotehnicieni, cu privire la faptul ca proiectilele pot mutila si chiar ucide, conditii in care nu trebuie nici macar atinse, nu sunt intotdeauna respectate. Adesea, cetatenii transforma proiectilele sau grenadele in „suveniruri” pe care le expun in propria gospodarie. De altfel, din datele statistice reiese ca, la nivelul judetului Suceava, ca urmare a nerespectarii regulilor de comportare la descoperirea munitiilor ramase neexplodate din timpul conflictelor armate, s-au inregistrat 26 de victime. Din acestea, 15 au murit si 11 au fost ranite. Grav este faptul ca cei mai afectati sunt din randul copiilor, noua decedati si opt raniti, din care trei mutilati pe viata.
„Pentru noi, cele doua Razboaie Mondiale nu s-au incheiat. Ele pot provoca efecte grave oricand in zilele noastre, mai ales acolo unde exista neglijenta si indiferenta din partea cetatenilor” a subliniat colonelul Cristinel Anton, imputernicit prim-adjunct al inspectorului sef, cel care a coordonat multi ani interventiile pompierilor militari pe linie pirotehnica.

*
* *

Prin intermediul Dumneavoastra, facem un nou apel catre populatie, privind modul de comportare in situatiile descoperirii unor elemente de munitie.
Sunt interzise:
- atingerea munitiilor cu mana sau cu alte obiecte;
- lovirea sau miscarea munitiilor gasite in pamant sau la suprafata;
- demontarea de la munitii a focoaselor sau a altor elemente componente;
- jocul copiilor cu diferite elemente de munitie;
- ridicarea, transportul si introducerea munitiilor in diferite incaperi sau locuinte.
Populatia trebuie sa cunoasca faptul ca in zonele in care exista sau se presupune existenta unor munitii neexplodate este interzis:
- accesul persoanelor si in special al copiilor;
- executarea de sapaturi manuale sau cu mijloace mecanice;
- executarea unor lucrari funciare;
- circulatia vehiculelor, oamenilor sau animalelor.
Se vor anunta imediat autoritatile locale sau Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta prin numarul unic de urgenta 112, la descoperirea sau luarea la cunostinta despre existenta munitiei neexplodata.
De asemenea, trebuie avut in vedere ca indiferent de starea fizica sau de vechimea elementului de munitie, pericolul ca acesta sa fie activ si sa produca explozie este maxim. Prin urmare, orice operatiune asupra munitiei neexplodata trebuie sa fie executata numai de catre personal specializat, cu respectarea stricta a procedurilor de securitate.

Aveti imagini (video+foto) de la o misiune de distrugere a munitiei asanate: http://we.tl/BveD4doyJs

Compartiment Informare si Relatii Publice
Plutonier adjutant
Alin Galeata

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO