Arhiva Comunicate
COMUNICAT

Comunicat de presa - Incendii in sezonul rece
(26.11.2013)

Astazi dimineata, la ora 4:51, dispeceratul pompierilor suceveni a fost anuntat prin numarul unic de urgenta 112 despre producerea unui incendiu la o gospodarie din satul Voivodeasa, comuna Sucevita.
Detasamentul de pompieri Radauti si Garda Siret, impreuna cu lucratori ai Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgenta Sucevita, au intervenit cu cinci autospeciale pentru localizarea si lichidarea flacarilor, care au cuprins acoperisul casei si anexele gospodaresti si puneau in pericol alte doua locuinte invecinate.
Au ars acoperisul casei, pe o suprafata de 80 metri patrati, acoperisul bucatariei de vara, pe 40 metri patrati, adapostul de animale si depozitul de furaje, constructie corp comun, pe 110 metri patrati, mobilier, aparatura electrocasnica, 300 baloti de fan si circa 10 metri cubi lemn de foc. S-au degradat peretii locuintei si peretele depozitului de furaje din gospodaria invecinata, pe o suprafata de 15 metri patrati.
Incendiul a fost lichidat la ora 9:50 si, cel mai probabil, a izbucnit din cauza jarului sau scanteilor provenite din cosul de fum deteriorat.
Cu un efort sustinut pompierii au reusit sa salveze restul casei si locuintele invecinate.
Din fericire, nu s-au inregistrat victime omenesti.

*
* *

De-a lungul timpului, incendiile produse in gospodariile populatiei in sezonul rece s-au soldat cu pierderi de vieti omenesti, raniri grave si distrugeri importante de bunuri materiale afectand in special persoanele in varsta sau singure si au avut la origine de cele mai multe ori neglijenta umana. Numai in ultimele 24 de ore pompierii militari suceveni au intervenit la cinci astfel de incendii.
Acestea au drept cauza, in principal, instalatiile de incalzire improvizate sau burlane si cosuri de evacuare a fumului si gazelor amplasate necorespunzator, neizolate termic fata de materialele de constructie combustibile, necuratate si neverificate periodic.
O alta cauza de incendiu foarte des intalnita o constituie exploatarea cu defectiuni sau improvizatii a instalatiilor si echipamentelor electrice. Probabilitatea de izbucnire a focului de la acest gen de instalatii este mai mare, deoarece acestea sunt utilizate dupa o perioada de timp mai indelungata, fara a fi verificate si reparate. Cea mai frecventa imprejurare este suprasolicitarea instalatiilor electrice prin racordarea concomitenta a unui numar de consumatori ce depaseste puterea instalata.
O cauza de incendiu importanta, care trebuie sa stea in atentia parintilor este jocul copiilor cu focul. In scopul prevenirii incendiilor provocate de copii, pe care frigul ii tine acum mai mult pe langa si in casa, incaperile in care exista sobe de incalzit sau gatit, lampi de gatit cu petrol si pentru iluminat in stare de functionare nu vor fi lasate la indemana copiilor. Copiii nu trebuie lasati sa se joace cu focul (lampi, lumanari, chibrituri, brichete etc.).
In afara acestor cauze, in perioada toamna/iarna se produc frecvent incendii din cauza afumatorilor improvizate ori utilizate necorespunzator, cenusei si jarului aruncate fara a fi stinse in loc neamenajat, focului deschis facut ocazional in gospodarii, fumatului in locuri cu pericol de incendiu si din cauza folosirii unor mijloace de iluminat cu flacara in mod neadecvat.
Si nu in cele din urma, cauzele de incendiu produse in atelierele de productie, care, in mod frecvent in aceasta perioada au la baza folosirea unor mijloace si instalatii de incalzire improvizate, neverificate, suprasolicitate si folosite fara sa fie supravegheate de personal instruit si calificat.

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO