Arhiva Comunicate
COMUNICAT

Comunicat de presa - 02.02.2014
(02.02.2014)

In ultimele 48 de ore, pompierii militari suceveni au intervenit in 49 de misiuni in domeniul situatiilor de urgenta. Dintre acestea, 13 au fost interventii ale pompierilor paramedici SMURD, 17 misiuni de localizare si lichidare a unor incendii, 10 misiuni de patrulare pentru identificarea persoanelor fara adapost, o interventie pentru salvarea unor persoane inzapezite si noua alte misiuni specifice domeniului situatiilor de urgenta.

Incendiu in localitatea Parhauti
Un incendiu puternic a izbucnit sambata, 1 februarie a.c., in jurul orei 18:20, la gospodaria Mariei I., din localitatea Parhauti, comuna Todiresti.
Detasamentul de pompieri Suceava si Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta Todiresti au intervenit cu patru autospeciale pentru localizarea si lichidarea incendiului, care se manifesta la anexele gospodaresti si acoperisul casei, cu pericol de propagare la doua locuinte aflate in apropiere. Gospodaria se afla pe un deal inzapezit, imposibil de accesat cu masinile de interventie. Misiunea pompierilor s-a desfasurat pe o perioada de mai bine de cinci ore si a fost extrem de dificila, in conditiile in care vantul batea cu putere, iar temperaturile resimtite au fost mult mai scazute din cauza viscolului.
Pompierii militari au realizat un dispozitiv pe o lungime de aproximativ 700 de metri si s-a asigurat interventia pentru localizarea si lichidarea incendiului in conditii optime dat fiind imprejurarile descrise.
In timpul deplasarii, in apropiere de locul incendiului, din cauza unei pante acoperite cu polei si gheata, una dintre autospecialele pompierilor a alunecat si s-a inclinat pe o parte.
Din fericire, nimeni nu a fost ranit iar membrii echipajului nu au avut nevoie de ingrijiri medicale.
Cu ajutorul motopompelor, militarii au alimentat autospeciala aflata cel mai aproape de locul interventiei efectuand transport de apa de la distanta, asigurandu-se continuitatea operatiunilor de stingere, astfel incat incendiul a fost lichidat in limitele gasite.
Au ars adapostul de animale si bucataria de vara, constructie corp comun, pe o suprafata de 100 de metri patrati, un garaj pe 20 de metri patrati, acoperiul casei pe 100 de metri patrati, obiecte de uz casnic si alte bunuri.
Cel mai probabil, incendiul a izbucnit din cauza unui scurtcircuit produs la un conductor electric deteriorat in urma actiunii mecanice sau a conditiilor atmosferice nefavorabile.
Pompierii au salvat restul locuintei, cu bunurile aferente, si cele doua case invecinate.
Nu s-au inregistrat victime omenesti.


Interventie pentru salvarea unor persoane blocate in zapezi
Tot sambata, la ora 21:08, dispeceratul pompierilor militari suceveni a fost anuntat prin 112 despre faptul ca, pe drumul judetean 209, intre localitatile Veresti si Fantanele, se afla doua autoturisme inzapezite.
In ajutorul acestora au pornit doua utilaje ale Primariei comunei Fantanele si un utilaj de la Directia Judeteana de Dumuri si Poduri insa, din cauza stratului gros de zapada, au ramas si acestea blocate.
In total, la fata locului se aflau 10 persoane, dintre care noua adulti si un copil.
Detasamentul de pompieri Suceava a intervenit cu o autospeciala care a tractat pana la zona afectata vehiculul utilitar de teren (senilata).
Salvatorii au pornit in cautarea celor inzapeziti si i-au gasit la aproximativ un kilometru de localitatea Fantanele.
Primii salvati au fost o femeie, in varsta de 36 de ani, si baietelul sau, in varsta de 2 ani. Dupa ce s-au asigurat ca sunt in conditii bune din punct de vedere medical, salvatorii i-au transportat chiar pana la domiciliu, in localitatea Stamate, unde au ajuns in siguranta. Actiunea de salvare a continuat si toate persoanele ramase blocate in zapada au fost transportate, rand pe rand, la adapost.
Interventia a fost extrem de grea, echipajul pompierilor militari fiind expus in permanenta la conditii groaznice de viscol si ger, mai bine de doua ore cat timp s-au desfasurat operatiunile de salvare.
Misiunea salvatorilor s-a incheiat dupa miezul noptii.

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO