Arhiva Comunicate
COMUNICAT

28 Februarie - Ziua Protectiei Civile
(26.02.2014)

La 28 februarie 2014 se implinesc 81 de ani de la infiintarea Apararii Pasive - Protectia Civila de astazi, prin Decretul Regal numarul 468 din 28 februarie 1933.
Necesitatea constituirii acestei institutii a izvorat din invatamintele actiunilor de lupta din primul Razboi Mondial cand beligerantii, apreciind efectul psihologic al bombardamentelor aeriene asupra populatiei civile din spatele frontului, au hotarat ca aviatia sa fie adaptata pentru bombardarea marilor centre urbane si punctelor vitale.
Dupa campaniile din 1917-1918, in Romania s-au stabilit bazele teoretice si practice ale organizarii si functionarii Apararii Pasive.
Spre deosebire de primul Razboi Mondial, cand autoritatile de stat nu prevazusera si nu luasera masuri eficiente in legatura cu protectia populatiei civile si a valorilor materiale si culturale, in cea de-a doua conflagratie mondiala Romania a fost mai bine pusa la punct din acest punct de vedere. Trebuie amintit ca teritoriul romanesc a detinut, in acest conflict mondial, tristul record de a fi fost bombardat, succesiv, de aviatia sovietica, engleza, americana, germana si ungara.
In perioada 1933-1944, Apararea Pasiva, prin modul cum a fost conceputa si organizata in toate mediile sociale, a constituit una din organizatiile paramilitare, cu larga adeziune in masele populare. S-au intocmit planuri de aparare pasiva la nivel national, departamental, judetean, orasenesc si la unele intreprinderi importante.
Conceptia protectiei unei parti a populatiei din localitati, a salariatilor sectiilor, atelierelor, depozitelor de materii si a altor bunuri de interes national prin evacuare si relocare a contribuit substantial la reducerea numarului de victime si pierderi materiale.
La nivel central, teritorial si local a fost conceput un sistem practic de asigurare a fondului de adapostire pentru aparatul de stat, institutii, lucratori, functionari si a populatiei civile, in raport cu importanta lor.
Dupa razboi, ingerintele rusesti au condus, in anul 1952, la schimbarea denumirii de Aparare Pasiva in Aparare Locala Antiaeriana (A.L.A.). Disfunctionalitatile organizarii de tip sovietic au impus noi transformari, legiferate prin Decretul 544 din1972 privind A.L.A.
Evolutia ulterioara a sistemului a determinat adoptarea Legii numarul 2 din 1978 privind Apararea Civila si Decretul numarul 430 din 1978, privind unele masuri de aparare civila.
In noua realitate economico-sociala si politica de dupa 1990, obligatiile asumate de Romania in plan international prin intrarea in NATO si ulterior prin aderarea la UE au impus, la 1 ianuarie 2005, infiintarea serviciilor publice comunitare pentru situatii de urgenta, prin reorganizarea Comandamentului Pompierilor Militari si a Inspectoratul General de Protectie Civila. Din acest moment a inceput o noua etapa in evolutia institutiei. S-au dezvoltat rapid elementele legislative, organizatorice si a sporit dotarea subunitatilor de interventie cu tehnica si echipamente moderne.
In acest context, vineri, 28 februarie a.c., la sediile tuturor subunitatilor Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta din judet (Suceava, Falticeni, Campulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Radauti, Gura Humorului, Solca, Siret, Vicovu de Sus) se va organiza Ziua Portilor Deschise.
Astfel, publicul vizitator se va putea familiariza cu specificul institutiei si va putea urmari exercitii demonstrative, tehnica de interventie utilizata in situatii de urgenta, standurile expozitionale cu mijloace specifice folosite de salvatori, materialele informative privind tipurile de risc ce se pot manifesta la nivelul judetului nostru si recomandarile specifice de comportare.

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO