Arhiva Comunicate
COMUNICAT

Comunicat de presa - Incendii de vegetatie uscata
(12.03.2014)

Marti, 11 martie a.c., la ora 11:40, militarii Garzii de interventie Vicovu de Sus si lucratorii Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgenta Brodina au intervenit pentru localizarea si lichidarea unui incendiu izbucnit la vegetatie uscata, pe un teren care apartine lui Vasile U., din satul Falcau, comuna Brodina.
Echipajele de interventie au fost nevoite sa parcurga pe jos mai bine de un kilometru si jumatate pana la locul focarelor, care amenintau sa se propage la padurea aflata in imediata apropiere.
Flacarile au izbucnit, cel mai probabil, din cauza unui foc deschis in spatii deschise cu scopul igienizarii terenului.
La ora 13:10, pompierii au lichidat incendiul care a mistuit vegetatia uscata de pe o suprafata de aproximativ 1,5 hectare, si au salvat astfel fondul forestier.
Deoarece a intreprins aceasta activitate fara obtinerea permisului de lucru cu foc deschis si a pus in pericol padurea din vecinatatea terenului afectat de flacari, proprietarul a fost sanctionat, de catre personalul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta BUCOVINA al judetului Suceava, cu amenda contraventionala in cuantum de 2.500 de lei.
Mentionam ca, de la inceputul anului in curs si pana in prezent, pompierii militari suceveni au intervenit deja la cinci incendii izbucnite in urma curateniei de primavara prin foc deschis, care au afectat vegetatia uscata de pe o suprafata totala de aproximativ 15 hectare.

***

Statisticile referitoare la incendii din ultimii ani arata ca in judetul Suceava se produce un numar ridicat de incendii la gospodariile populatiei, avand drept cauza focul deschis efectuat pentru curatenia de primavara sau toamna prin distrugerea resturilor menajere sau furajere din gradini si curti. In aceleasi perioade se inregistreaza cel mai mare numar de arderi necontrolate ca urmare a actiunilor de igienizare a terenurilor agricole de vegetatia uscata.
Cazuistica incendiilor arata ca, de cele mai multe ori, cetatenii au efectuat arderea miristilor, resturilor menajere ori a vegetatiei uscate pe timp de vant ori amplasand gramezile ce urmau a fi distruse prin ardere in apropierea surilor, adaposturilor de animale, furajelor sau padurilor, ceea ce a condus la propagarea rapida a focului la gospodarii si anexele acestora, precum si la fondul forestier, arderile producand pagube mari si, din nefericire, chiar si pierderi de vieti omenesti.
Pentru evitarea producerii acestor incidente in perioada imediat urmatoare, facem apel la respectarea urmatoarelor masuri specifice de prevenire a incendiilor:
- sa nu utilizati focul deschis in locuri cu pericol de incendiu, pe timpul noptii si pe timp de vant;
- sa nu utilizati focul deschis la distante mai mici de 10 metri fata de constructii, materiale sau substante combustibile (casa, sura, depozit de furaje, padure etc);
- arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deseurilor si a altor materiale combustibile sa o efectuati in locuri special amenajate (gropi s.a.);
- sa va interesati la primarie in ceea ce priveste planificarea zilelor si locurile special amenajate in care se aduna resturile menajere si vegetatia uscata din localitate in scopul arderii;
- arderea miristilor, a vegetatiei uscate si a resturilor vegetale sa o efectuati numai pe baza permisului de lucru cu foc, dupa ce a fost informat in prealabil serviciul voluntar pentru situatii de urgenta din cadrul primariei;
- sa asigurati supravegherea permanenta a arderii si sa stingeti jarul dupa incetarea acesteia;
- educati si supravegheati copii in vederea interzicerii jocului cu focul in conditii si in locuri in care se pot produce incendii.
Subliniem ca un rol important in prevenirea incendiilor in profil teritorial il au autoritatile administratiei publice locale care, prin toate parghiile legale de care dispun, trebuie sa constientizeze si sa determine populatia sa se comporte si sa actioneze in spirit civic.
Toate incendiile, indiferent de natura lor, trebuie anuntate la numarul de telefon 112, numar unic pentru situatii de urgenta, apelul fiind gratuit in toate retelele de telefonie fixa si mobila.
Reamintim faptul ca, arderea miristilor, a vegetatiei uscate, a resturilor vegetale si a altor materiale combustibile, fara obtinerea permisului de lucru cu foc si fara luarea masurilor pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati, precum si amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis in conditii si la distante care favorizeaza propagarea focului la constructii, depozite, culturi agricole, paduri, plantatii si alte vecinatati, constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele de prevenire si stingere a incendiilor.
De asemenea, pe fondul cresterii alarmante a numarului de incendii la fondul forestier la nivel national, Guvernul Romaniei a adoptat pe data de 23 aprilie 2013 Ordonanta de Urgenta nr. 34 privind organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanente si pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991. Prezenta ordonanta a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 267 din 13.05.2013.
Ordonanta mai sus mentionata reglementeaza contraventiile, sanctiunile si modul de aplicare al acestora, dupa cum urmeaza:
- Art. 14, alin. 1, lit. f) : constituie contraventie arderea pajistilor permanente;
- Art. 14, alin. 2, lit. a) : contraventia prevazuta la art. 1, lit. f) se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 la 6.000 lei pentru persoana fizica, respectiv cu amenda de la 25.000 la 50.000 pentru persoana juridica;
- Art. 15, alin. 2 : Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor pentru faptele prevazute la art. 14, alin. 1, lit. f) se fac si de catre personalul din cadrul Jandarmeriei Romane, precum si de catre ofiteri si subofiteri din cadrul serviciilor de urgenta profesioniste.

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO