Arhiva Comunicate
COMUNICAT

32 de misiuni pentru pompieri militarii suceveni, in ultimele 24 de ore
(16.03.2014)

Pompierii militari suceveni au fost solicitati sa intervina, in intervalul 15 martie a.c., ora 7 - 16 martie a.c., ora 7, la 32 de misiuni in domeniul situatiilor de urgenta.
Dintre acestea, 10 au fost misiuni ale echipajelor SMURD, doua au fost interventii pentru indepartarea unor elemente de constructie afectate de vantul puternic, una pentru defrisarea unor arbori cazuti pe carosabil si, nu in cele din urma, 17 solicitari de interventii pentru localizarea si lichidarea unor incendii. De altfel, sambata, doar in intervalul orar 11:42 - 12:55, s-au inregistrat nu mai putin de sapte incendii. La patru locatii in care s-a solicitat ajutorul pompierilor militari suceveni nu a mai fost nevoie de interventie, deoarece flacarile au fost lichidate de catre proprietari, ajutati de lucratorii serviciilor voluntare pentru situatii de urgenta, iar echipajele profesioniste au fost fie intoarse din drum, fie redirectionate in sprijin catre alte misiuni care erau in desfasurare.
Din cele 13 incendii la care au intervenit pompierii militari suceveni, opt au izbucnit la resturi vegetale, vegetatie uscata sau fond forestier, si au avut cauze care sunt legate de igienizarea terenurilor si curatenia de primavara, trei au izbucnit la funinginea din interiorul cosului de fum, unul la un depozit de furaje, provocat de joaca cu focul a unui copil, in varsta de 8 ani, si un incendiu izbucnit in urma unui scurtcircuit electric, la un apartament dintr-un bloc de locuinte.
Exceptand ultimul exemplu, toate celelalte incendii au fost favorizate de vantul puternic care s-a manifestat in cursul zilei de ieri, cand a fost si emisa o atentionare Cod Galben pentru acest fenomen.
Incendiu la un apartament, in municipiul Suceava
(15.03.2014, ora anuntarii la 112 - 12:52)
Incendiul a izbucnit intr-un apartament situat la parterul unui bloc de locuinte, de pe strada Statiunii, din municipiul Suceava. La fata locului s-au deplasat militarii Detasamentului de pompieri Suceava, cu trei autospeciale si doua ambulante SMURD, inclusiv echipajul de Terapie Intensiva Mobila. Misiunea de localizare si lichidare a incendiului a fost condusa de catre generalul de brigada Ion Burlui, inspectorul sef al pompierilor militari suceveni.
Cel mai probabil, din cauza unui scurtcircuit produs la un conductor electric defect, au ars bunurile dintr-un dormitor al apartamentului (elemente de mobilier si de tamplarie, materiale textile si altele). Fumul a degradat intreaga locuinta si s-a raspandit si pe casa scarii.
Pompierii militari au evacuat 15 persoane (12 adulti si trei copii) care se aflau la etajele superioare. Pentru noua dintre acestea, care au suferit atacuri de panica, s-a acordat primul ajutor medical. O femeie insarcinata, in varsta de 24 de ani, a fost transportata la spital, de catre echipajul SMURD de Terapie Intensiva Mobila, pentru investigatii suplimentare.
Din fericire, militarii au lichidat incendiul si au salvat restul apartamentului si locuintele invecinate.
Incendii resturi vegetale, vegetatie uscata si fond forestier
Apel 112 - 11:42
Primul incendiu a izbucnit la o gospodarie din cartierul siretean Manastioara, in urma arderii resturilor vegetale pentru curatenia de primavara. Flacarile au fost favorizate de vantul puternic si s-au propagat la un depozit de strujeni, din care au ars aproximativ 1.500 de kilograme.
Apel 112 - 12:04
In comuna Brodina, pe o pajiste ce apartine lui Petru Z., a ars vegetatia uscata pe o suprafata de aproximativ 0,4 hectare.
Apel 112 - 12:09
Incendiul a izbucnit pe raza comunei Voitinel, unde au ars aproximativ 2.000 de puieti de rasinoase, pe o suprafata de circa doua hectare.
Apel 112 - 12:25
Flacarile au mistuit vegetatia uscata de pe o suprafata de aproximativ 0,8 hectare, in orasul Solca, in zona cunoscuta sub numele Trei Iazuri.
Apel 112 - 15:24
A fost anuntat un incendiu la fond forestier, in satul Silistea, orasul Liteni. Aici, au ars resturi de exploatare forestiera si litiera de molid, pe o suprafata de aproximativ 10 hectare.
Apel 112 - 15:26
La intrare in orasul Gura Humorului, au ars aproximativ trei hectare de vegetatie uscata, de pe o pajiste ce apartine unor cetateni din localitate.
Apel 112 - 15:52
In satul Slatioara, pe o pajiste ce apartine Consiliului Local Rasca, a ars vegetatia uscata de pe o suprafata de un hectar.
Apel 112 - 20:15
In urma arderii vegetatiei uscate dintr-o livada, in municipiul Falticeni, ce apartine unei societati comerciale, flacarile s-au extins si au ars aproximativ trei tone de deseuri lemnoase.
*
* *
In urma acestor incendii, majoritatea izbucnite din cauza folosirii focului deschis, cu scopul igienizarii terenurilor, au fost afectate mai bine de 17 hectare de teren si 2.000 de puieti de rasinoase. Au fost puse in pericol gospodarii, fonduri forestiere si chiar vieti omenesti. Pentru localizarea si lichidarea flacarilor au intervenit peste 400 de persoane - pompieri militari, padurari, politisti, jandarmi si voluntari, cu zeci de autospeciale, masini de teren si utilaje. Acolo unde va fi cazul, responsabilii pentru producerea acestor incendii, fara respectarea masurilor specifice de prevenire a incendiilor, vor fi sanctionati cu amenda contraventionala, potrivit legilor in vigoare.
In acest sens, pentru evitarea producerii acestor incidente in perioada imediat urmatoare, facem din nou un apel la respectarea masurilor specifice de prevenire a incendiilor:
- sa nu utilizati focul deschis in locuri cu pericol de incendiu, pe timpul noptii si pe timp de vant;
- sa nu utilizati focul deschis la distante mai mici de 10 metri fata de constructii, materiale sau substante combustibile (casa, sura, depozit de furaje, padure etc);
- arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deseurilor si a altor materiale combustibile sa o efectuati in locuri special amenajate (gropi s.a.);
- sa va interesati la primarie in ceea ce priveste planificarea zilelor si locurile special amenajate in care se aduna resturile menajere si vegetatia uscata din localitate in scopul arderii;
- arderea miristilor, a vegetatiei uscate si a resturilor vegetale sa o efectuati numai pe baza permisului de lucru cu foc, dupa ce a fost informat in prealabil serviciul voluntar pentru situatii de urgenta din cadrul primariei;
- sa asigurati supravegherea permanenta a arderii si sa stingeti jarul dupa incetarea acesteia;
- educati si supravegheati copii in vederea interzicerii jocului cu focul in conditii si in locuri in care se pot produce incendii.
Subliniem ca un rol important in prevenirea incendiilor in profil teritorial il au autoritatile administratiei publice locale care, prin toate parghiile legale de care dispun, trebuie sa constientizeze si sa determine populatia sa se comporte si sa actioneze in spirit civic.
Toate incendiile, indiferent de natura lor, trebuie anuntate la numarul de telefon 112, numar unic pentru situatii de urgenta, apelul fiind gratuit in toate retelele de telefonie fixa si mobila.
Reamintim faptul ca, arderea miristilor, a vegetatiei uscate, a resturilor vegetale si a altor materiale combustibile, fara obtinerea permisului de lucru cu foc si fara luarea masurilor pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati, precum si amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis in conditii si la distante care favorizeaza propagarea focului la constructii, depozite, culturi agricole, paduri, plantatii si alte vecinatati, constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele de prevenire si stingere a incendiilor.
De asemenea, pe fondul cresterii alarmante a numarului de incendii la fondul forestier la nivel national, Guvernul Romaniei a adoptat pe data de 23 aprilie 2013 Ordonanta de Urgenta nr. 34 privind organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanente si pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991.
Prezenta ordonanta a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 267 din 13.05.2013 si reglementeaza contraventiile, sanctiunile si modul de aplicare al acestora, dupa cum urmeaza:
- Art. 14, alin. 1, lit. f): constituie contraventie arderea pajistilor permanente;
- Art. 14, alin. 2, lit. a): contraventia prevazuta la art. 1, lit. f) se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 la 6.000 lei pentru persoana fizica, respectiv cu amenda de la 25.000 la 50.000 pentru persoana juridica;
- Art. 15, alin. 2: Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor pentru faptele prevazute la art. 14, alin. 1, lit. f) se fac si de catre personalul din cadrul Jandarmeriei Romane, precum si de catre ofiteri si subofiteri din cadrul serviciilor de urgenta profesioniste.

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO