Arhiva Comunicate
COMUNICAT

Misiune pirotehnica in localitatea Valea Putnei
(17.03.2014)

Vineri, 14 martie a.c., echipa pirotehnica a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucovina al judetului Suceava, a intervenit pentru asanarea unor elemente de munitie, descoperite in gospodaria unui cetatean din satul Valea Putnei, comuna Pojorata.
Echipajul, format din maistrul militar Iulian Pentilescu si plutonierul adjutant Marius Chimiuc, s-a deplasat la fata locului, unde proprietarul a descoperit pe malul unui parau, ce traverseaza proprietatea sa, un obiect care i s-a parut ca seamana cu un proiectil. Barbatul a anuntat imediat lucratorii politiei din localitate, iar acestia au solicitat interventia specialistilor pirotehnisti.
Dupa cercetarea si detectarea zonei a fost gasit un proiectil exploziv, calibrul 76 de milimetri, provenind din Al Doilea Razboi Mondial, echipat cu focos si in perfecta stare de functionare.
In timp ce proiectilul era depozitat in lada cu nisip din dotarea autospecialei pirotehnice, proprietarul si-a amintit ca mai avea un alt element asemanator intr-un atelier din gospodarie, pe care l-a gasit langa groapa ecologica a comunei Pojorata, in Pasul Mestecanis, unde detine o proprietate care se invecineaza cu acest teren.
Reamintim ca, in cursul anului 2013, pe teritoriul comunei Pojorata s-au desfasurat nu mai putin de 11 misiuni pirotehnice, in urma carora specialistii inspectoratului pentru situatii de urgenta au asanat un numar de 651 de elemente de munitie, care au fost distruse ulterior intr-un poligon autorizat.
Dupa incheierea misiunii, pirotehnicienii au instruit pe proprietar si pe politist, privind masurile de siguranta si modul de comportare in astfel de situatii. Instructajul a urmarit si un alt aspect, deoarece, din informatiile detinute, in aceasta zona ar mai exista si alte cazuri in care localnicii au gasit si nu au declarat elemente de munitie, pe care le-au adus in gospodariile proprii, expunandu-se astfel la un pericol major.
Proiectilele asanate au fost transportate si depozitate provizoriu, pana la distrugerea controlata intr-un poligon autorizat.
Misiunea s-a desfasurat cu profesionalism, fara sa fie puse in pericol vieti omenesti sau bunuri materiale.
*
* *
Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bucovina al judetului Suceava face un nou apel catre populatie, privind modul de comportare in situatiile descoperirii unor elemente de munitie.
Sunt interzise:
- atingerea munitiilor cu mana sau cu alte obiecte;
- lovirea sau miscarea munitiilor gasite in pamant sau la suprafata;
- demontarea de la munitii a focoaselor sau a altor elemente componente;
- joaca copiilor cu diferite elemente de munitie;
- ridicarea, transportul si introducerea munitiilor in diferite incaperi sau locuinte.
Populatia trebuie sa cunoasca faptul ca in zonele in care exista sau se presupune existenta unor munitii neexplodate este interzis:
- accesul persoanelor si in special al copiilor;
- executarea de sapaturi manuale sau cu mijloace mecanice;
- executarea unor lucrari funciare;
- circulatia vehiculelor, oamenilor sau animalelor.
Se vor anunta imediat autoritatile locale sau Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta prin numarul unic de urgenta 112, la descoperirea sau luarea la cunostinta despre existenta munitiei neexplodata.
Indiferent de starea fizica sau de vechimea elementului de munitie, pericolul ca acesta sa fie activ si sa produca explozie este maxim. Prin urmare, orice operatiune asupra munitiei neexplodate trebuie sa fie executata numai de catre personal specializat, cu respectarea stricta a procedurilor de securitate.

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO