Arhiva Comunicate
COMUNICAT

Fenomene Hidro-Meteo Periculoase
(15.05.2014)

Miercuri 14 mai 2014, la nivelul Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta al judetului Suceava s-a hotarat efectuarea a trei misiuni de monitorizare a bazinelor hidrografice Suceava si Moldova, in punctele cele mai critice, ca urmare avertizarilor de fenomene meteorologice periculoase si atentionarilor primite pe linie meteo si hidro pentru judetul Suceava.
Cu acest prilej a fost verificat modul in care se efectueaza serviciul de permanenta la nivelul a 32 de primarii din zonele vizate. Au fost identificate o serie de deficiente organizatorice, astfel:
- persoana desemnata nu avea instruirea necesara pentru a desfasura acest tip de activitati;
- incaperea in care se desfasura activitatea nu avea conexiuni pe linie de comunicatii;
- nu exista un sinoptic cu activitatile de prima urgenta desfasurat si contactele telefonice ale factorilor de decizie.
Deficientele au fost remediate pe loc de catre comisiile de monitorizare, din care au facut parte Florin Sinescu prefectul judetului Suceava, Atanasa Nistor subprefectul judetului, precum si sefii inspectoratelor judetene pentru situatii de urgenta, politie si jandarmi.
Ca urmare fenomenelor meteo si hidro periculoase produse in ultimele 24 de ore cetatenii judetului si autoritatile publice locale au solicitat sprijinul pentru interventia structurilor de specialitate in urmatoarele situatii:
- in localitatea Manastirea Humorului a fost preluata o persoana dializata, in zona podului de pe drumul judetean, dinspre Poiana Micului;
- au fost decolmatat canale, rigole si podete in doua locatii, respectiv in localitatile Campulung Moldovenesc si Gura Humorului. De asemenea, a mai fost decolmatat un podet pe raza localitatii Ciumarna.
Potrivit datelor furnizate de SGA Suceava in intervalul 14.05.2014 ora 6.00 - 15.05.2014 ora 6.00 s-au semnalat precipitatii de 2,1 l/mp la statia hidrometrica Dorna Candreni si 46,4 l/mp la statia hidrometrica Dolhesti. Cotele si debitele principalelor rauri din judet au fost in crestere insa nu s-a depasit cota de atentie.
La ora 14:00, situatia efectelor fenomenelor metro si hidro periculoase se concretiza astfel:
- drumul judetean ce leaga localitatile Granicesti si Gura Solcii a devenit impracticabil prin spalarea capetelor podului (construit din tuburi). In aceste conditii, este monitorizat cursul de apa in zona podului de catre membrii Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta, iar circulatia cetatenilor este directionata catre o punte pietonala;
- o situatie similara se inregistra pe podul din tuburi de pe drumul judetean ce leaga Manastirea Humorului de Poiana Micului, in acest caz existand varianta ocolitoare prin Cacica;
- cantitatea mare de precipitatii a afectat si drumul forestier Soarecu, din comuna Marginea, intr-o zona in care se afla 25 de case, pentru care exista varianta ocolitoare, atat auto cat si pietonala, pe un alt drum forestier;
- in comuna Voitinel, un podet din tuburi are capetele spalate. Circulatia auto a fost oprita si exista o varianta pietonala ocolitoare.

„In toate aceste situatii, structurile de interventie de la nivelul autoritatilor publice locale si judetene sunt pregatite sa redea circulatiei aceste cai de comunicatii in momentul in care cotele apelor vor scadea. Toate structurile Ministerului Afacerilor Interne, membrii comitetelor judetene si locale, trebuie sa actioneze pentru inlaturarea efectelor produse de fenomenele meteo-hidrologice. Prioritatea principala a autoritatilor publice locale si judetene a fost informarea cetatenilor din zonele afectate pentru a ocoli caile de comunicatii blocate amintite mai sus, astfel incat sa nu le fie pusa viata in pericol”, a declarat Florin SINESCU prefectul judetului Suceava.

******************

Din cauza ploilor abundente si a scurgerilor de pe versanti, care s-au manifestat in cursul zilei de 15 mai a.c., au fost afectate localitatile Voronet, Preutesti, Valea Moldovei, Capu Campului, Voitinel, Marginea, Manastirea Humorului, Granicesti, Dragoiesti, Darmanesti, Adancata si Vicovu de Sus.
La o prima estimare la nivelul acestor localitati, au fost afectate 8 poduri, 19 podete, 5 punti pietonale, 0,45 kilometri drum judetean, aproximativ 55 kilometri de drumuri comunale, 2 kilometri drum forestier, 30 kilometri de retea stradala, 28 hectare de culturi agricole, 70 de hectare de pasuni si fanete, 15 fantani si altele.
Au ramas fara energie electrica partial localitatile Burla si Iaslovat, si total comuna Volovat. Echipele E.ON sunt in teren si lucreaza pentru remedierea defectiunilor.
De asemenea, ca urmare a caderii unei cantitati importante de precipitatii intr-un timp foarte scurt si a configurarii terenului, instalatia de canalizare pentru ape pluviale nu a mai facut fata, creandu-se acumulari in municipiul Suceava, pe strazile din zona „Bradet”, strazile Gheorghe Doja, Grigore Alexandru Ghica, Traian Vuia si Pictor Dumitru Dacian. Acelasi fenomen s-a manifestat si in localitatile Gura Humorului, strada Stefan cel Mare, si Scheia, zona „Obor”.
La ora transmiterii comunicatului, nu se inregistrau localitati izolate total, circulatia desfasurandu-se pietonal sau pe variante ocolitoare.
Pentru indepartarea efectelor fenomenelor hidro-meteo periculoase, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Bucovina” al judetului Suceava a intervenit cu 79 de militari, 25 de autospeciale si 19 motopompe.
Evaluarea cantitativa si valorica a pagubelor produse de aceste fenomene se va face, dupa incetarea manifestarii lor, de catre o comisie mixta stabilita prin ordin de prefect.

Persoana de contact:
Purtator de cuvant Plt.adj. Alin GALEATA - 0747 051950

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO