Arhiva Preveniri
PREVENIRE

Ce trebuie sa facem în caz de cutremur

Judetul Suceava se afla, conform zonarii seismice a Romaniei, cuprins în zona de intensitate de grad 6 pe scara Richter, iar o portiune din judet (zona de NE) în zona de intensitate de grad 7 pe scara Richter.

Magnitudine 6 : Cutremur puternic. Cladirile care nu sunt rezistente se distrug pe o raza de cativa kilometri de la epicentru.
Magnitudine 7 : Cutremur major. Cauzeaza multe daune importante pe cateva sute de kilometri de la epicentru.
În judetul Suceava nu sunt focare sau zone seismice, dar se resimte transmiterea undelor elastice ale zonei seismice Vrancea. De asemenea judetul nu se afla pe directia de propagare principala a undelor seismice ce-si are originea în zona Vrancea si anume NE – SV.
O caracteristica distincta prezinta zona delimitata în NE - tul judetului, în arealul Radauti – Siret, unde se manifesta influenta zonei de contact a partii sud vestice a placii Eurasia cu segmentul estic al microplacii Interalpina, zona care este slab activa din punct de vedere seismotectonic.
Impactul fenomenelor seismice asupra societatii vizeaza, pe langa numarul mare de victime si valoarea pagubelor materiale si aspecte grave de ordin psihic si social cu consecinte pe termne lung, dificil de evaluat. Inventarul numarului de victime umane si materiale este strans legat de dezvoltarea localitatilor, de natura si vechimea constructiilor. Esecul utilitatilor publice constitue de asemenea un risc deosebit.
Retineti urmatoarele RECOMANDARI - verificate de experienta romaneasca si internationala - si care trebuie memorate, dar si întelese; într-o situatie de criza, creierul va cauta aceste informatii în memorie si le va readuce în atentie în „computerul personal”, evitand reactiile de panica si catastrofice, aplicand metoda „Triunghiul vietii”, metoda ce presupune ca în caz de cutremur sa se respecte trei faze:
„va ghemuiti - va acoperiti - protejati si va sustineti”
În acest scop se vor respecta urmatoarele reguli:
a) Aplicati regulile de comportare rationala, individuale si de grup (familie):
1- Pastrati-va calmul, nu intrati în panica, linistiti-i si pe ceilalti, protejati copiii, batrani si femeile. Nu va speriati de zgomotele din jur;
2- Preveniti tendintele de a parasi locuinta de la etaj, deoarece faza seismica initiala are o durata redusa, astfel încat tocmai faza puternica a miscarii seismice va poate surprinde pe scari, holuri, paliere, în aglomeratie si panica conducand la accidente grave, nedorite.
Atentie !
Scarile sunt elemente de constructii foarte sensibile la deplasarile diferentiate ale etajelor, si, chiar daca ar rezista, deplasarea persoanelor pe scari sub efectul oscilatiei seismice este extrem de periculoasa.
Chiar daca iesirea de la etajele inferioare sau dintr-o locuinta parter ar fi în pricipiu posibila si fezabila în scurt timp (în special pentru persoane tinere), afara sunt multe alte riscuri: cosuri de fum, parapete, ornamente, vitraje etc.
3- Ramaneti în locuinta, departe de ferestre care se pot sparge si va pot accidenta, protejati-va sub o grinda, toc de usa solid, sub un birou sau masa pe care le cunoasteti dinainte ca sunt suficient de rezistente spre a va feri de caderea unor obiecte, mobile suprapuse, lampi, tencuieli ornamentale etc.
În lipsa unor astfel de posibilitati va puteti proteja stand la podea langa un perete solid, pe genunchi si coate, cu fata în jos iar cu palmele împreunate va veti proteja capul, ceafa, iar cu antebratele pe lateral capul, tocul usii (care este într-adevar solid si eficient numai în cladirile de zidarie) sau într-o zona sigura dar si îndepartata de pereti exteriori care se pot desprinde sau ferestre care se pot sparge.
Retineti !
4- Daca este posibil, închideti sursele de foc cat puteti mai repede iar daca a luat foc ceva interveniti imediat dupa ce a trecut socul puternic.
5- Nu fugiti pe usa, nu sariti pe fereastra, nu alergati pe scari, nu utilizati liftul, evitati aglomeratia, îmbulzeala, iar daca puteti deschideti usa locuintei spre exterior, spre a preveni blocarea acesteia, în vederea evacuarii dupa terminarea miscarii seismice.
În multe cazuri, timpul necesar la evacuare este mai mare decat durata seismului sau decat a intervalului disponibil pana la sosirea primelor unde, deci evacuarea celor ce locuiesc la etajele superioare în cladirile înalte nu este recomandabila si de cele mai multe ori nici posibila; principalul pericol este ca faza oscilatiilor puternice îl poate surprinde pe locatar în casa scarii, un spatiu hazarduos, la care sa se adauge panica sau aglomeratia creata de alte persoane (nu trebuie neglijati factorii reactiei de grup în familie si societate, care pot scapa de sub control, inducand voit sau nevoit efecte).
6- Nu alergati în strada;
7 Atentie ! în timpul miscarii seismice sau dupa cutremur, animalele de casa sau curte (altfel linistite) pot deveni nelinistite si pot avea reactii agresive sau de aparare. Eventual, dati drumul cainilor din lesa într-o curte protejata.
8- Daca va aflati în afara unei cladiri, deplasati-va cat mai departe de cladire, feriti-va de tencuieli, caramizi, cosuri, parapete, cornise, geamuri, ornamente care de obicei se pot prabusi în strada. Nu fugiti pe strada, deplasati-va calm spre un loc deschis si sigur.
b) Acordati primul ajutor persoanelor ranite.
c) În cazul în care sunteti surprinsi de caderea unor tencuieli sau obiecte de mobilier rasturnate, cautati sa va protejati capul si membrele sau sa va asigurati supravietuirea; ulterior veti cauta sa alarmati prin diferite metode vecinii cat si echipele de salvare-interventie de prezenta dvs. Nu intrati în panica, ramaneti calm.

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO