Arhiva Preveniri
PREVENIRE

Masuri de prevenire in sezonul de primavara

Statistica incendiilor din ultimii ani arata ca in perioada februarie-iulie, in Romania, se inregistreaza cel mai mare numar de arderi necontrolate ca urmare a actiunilor de igienizare a terenurilor de vegetatia uscata.
Din analiza statisticii incendiilor din ultimii trei ani reiese ca, in momentul in care incepe sa se incalzeasca, cel mai frecvent din a doua jumatate a lunii martie, se produce un numar ridicat de incendii la gospodarii ale populatiei, avand drept cauza focul deschis efectuat pentru curatenia de primavara prin distrugerea resturilor menajere, furajere sau a vegetatiei uscate din gradini si curti.
Cazuistica incendiilor arata ca , de cele mai multe ori , cetatenii au efectuat arderea miristilor, resturilor menajere ori a vegetatiei uscate pe timp de vant ori amplasand gramezile ce urmau a fi distruse prin ardere in apropierea surilor , adaposturilor de animale sau furajelor , ceea ce a condus la propagarea rapida a focului la gospodarii si anexele acestora , arderile producand pagube mari. In anii precedenti , pe fondul cronicizarii vitezelor accentuate ale vantului dar si al nerespectarii de catre unii proprietari de terenuri a legislatiei in vigoare s-a inregistrat o inrautatire a situatiei operative privind cresterea numarului de incendii generate prin arderea vegetatiei uscate.
In anul 2008, in judetul Suceava, s-au produs un numar de 163 arderi necontrolate la vegetatia uscata reprezentand 27,95% din totalul incendiilor produse , in majoritatea cazurilor acestea punand in pericol fondul forestier , culturile agricole , locuintele si anexele cetatenilor , viata acestora precum si mediul inconjurator.
Pentru a preveni aparitia unor situatii de urgenta nedorite facem un apel la populatie, institutii si agenti economici de a respecta urmatoarele masuri:
- Utilizarea focului deschis in locuri cu pericol de incendiu si pe timp de vant este interzisa; locurile cu pericol de incendiu, in care se aplica aceasta interdictie, se stabilesc si se marcheaza de persoanele in drept;
- Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis in incintele unitatilor, in zonele de agrement si in gospodariile populatiei se face numai in locuri special amenajate, in conditii si la distante care sa nu permita propagarea focului la constructii, depozite, culturi agricole, paduri, plantatii sau la alte vecinatati;
- Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deseurilor si a altor materiale combustibile se face in locuri special amenajate ori pe terenuri pregatite, cu luarea masurilor ce se impun pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati, asigurandu-se supravegherea permanenta a arderii, precum si stingerea jarului dupa terminarea activitatii;
- Arderea vegetatiei uscate se face numai dupa luarea masurilor ce se impun pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati, asigurandu-se supravegherea permanenta a arderii;
- Utilizarea focului deschis nu se admite la distante mai mici de 40 m fata de locurile cu pericol de explozie: gaze si lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m fata de materiale sau substante combustibile: lemn, hartie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fara a fi supravegheat si asigurat prin masuri corespunzatoare;
- Luarea masurilor pentru prevenirea jocului copiilor cu focul in conditii si in locuri in care se pot produce incendii constituie o obligatie a persoanelor care raspund, potrivit legii, de cresterea, educarea si ingrijirea copiilor;
- Aruncarea la intamplare a resturilor de tigari sau chibrituri aprinse este interzisa.




Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO